DA LI SU OVO PRIJETNJE

Lukašenko: Bjeloruske vazdušne snage opremljene za nošenje nuklearnog oružja

Trebaju shvatiti da ih nikakvi helikopteri, avioni, u slučaju eskalacije, neće spasiti, rekao je Lukašenko

Aleksandar Lukašenko: Rekli smo da ćemo se dodatno opremiti. AGENCIJE

Avaz.ba

26.8.2022

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je u petak da su vojni avioni te zemlje opremljeni za nošenje nuklearnog oružja.

- Trebaju shvatiti da ih nikakvi helikopteri, avioni, u slučaju eskalacije, neće spasiti - rekao je Lukašenko novinarima u glavnom gradu Minsku.

"Sve je spremno"

On je rekao da je u junu zatražio ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne u modernizaciji bjeloruskih vazdušnih snaga kako bi mogle odgovorile na letove NATO-a aviona koji mogu nositi nuklearno oružje u blizini svoje granice.

- Putin i ja smo jednom rekli u Sankt Peterburgu da ćemo dodatno opremiti bjeloruske avione Su da mogu nositi nuklearno oružje. Šta mislite, da su to bile prazne riječi? Sve je spremno - rekao je bjeloruski predsjednik.

Piloti će proći obuku

Lukašenko se junu žalio na trenažne letove NATO-vih nuklearnih aviona u blizini bjeloruskih granica, tražeći od Putina pomoć "da adekvatno odgovori".

Putin se složio, navodeći da bjeloruska vojska posjeduje veliki broj borbenih aviona Su-25 koji se mogu opremiti, s pilotima koji će proći obuku o novim mogućnostima aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.