ZAJEDNIČKA SARADNJA

Turković se sastala sa delegacijom Agencije EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa

Na sastanku je razgovarano i o početku projekta EU koji je posvećen unaprjeđenju prekogranične saradnje u krivičnom pravosuđu na Zapadnom Balkanu

Sa održanog susreta. MVP BIH

A. O.

5.10.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se sastala sa delegacijom Agencije EU za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa (EUROJUST) koju je predvodio predsjednik Agencije Ladislav Harman.

Ministrica Turković i direktor Agencije Harman razgovarali su o aktivnostima na pokretanju pregovora oko zaključivanja Sporazuma o saradnji u oblasti krivičnog pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Eurojust-a, s ciljem unaprjeđenja saradnje sa ovom Agencijom.

Direktor Agencije Harman je informisao ministricu Turković da Eurojust trenutno ima zaključene sporazume o saradnji sa 12 trećih zemalja među kojima su četiri zemlje Zapadnog Balkana, te da želi da i vlasti u Bosni i Hercegovini, što je prije moguće, razmotre zaključivanje ovog Sporazuma.

Ministrica Bisera Turković je istakla zainteresiranost Bosne i Hercegovine da započne sa procedurom zaključivanja Sporazuma sa Eurojust-om, i izrazila nadu da će se u kratkom roku formirati pregovarački tim sa bh. strane koji bi započeo sa radom na nacrtu teksta Sporazuma.

Na sastanku je razgovarano i o početku projekta EU koji je posvećen unaprjeđenju prekogranične saradnje u krivičnom pravosuđu na Zapadnom Balkanu (WB CRIM JUST).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.