IZDANJA

Ekrem Macić sačinio izbor iz stvaralaštva 63 autora: Bošnjački aforističari dobili prvu antologiju

Tokom stoljetnih stradanja na ovdašnjim prostorima bošnjački narod je iskazao nagon ka duhovnom otporu i jezičkom formom “atomske bombe”, odnosno aforizmom, kaže priređivač

Macić: Značajan projekt. Avaz

Piše: S. Hasović

18.10.2022

Nakon deset antologija bošnjačke književnosti, objavljenih prije četvrt stoljeća, antologiju su nedavno dobili i bošnjački aforističari koju je njen autor Ekrem Macić nazvao skromno „Panorama bošnjačkog aforizma“.

No, da je riječ o ozbiljnom projektu za koji je potreban “rudarski posao”, potvrđuje i činjenica da su u knjigu uvrštena 63 autora mahom iz Bosne i Hercegovine, s područja regije, ali i oni koji su stjecajem raznih okolnosti rasuti po svijetu.


Respektabilna knjiga

- Ekrem Macić je godinama iščitavao aforističke knjige, dolazeći do autora lično i prepiskom, tragao za neobjavljenim aforizmima, gotovo ih “iznuđivao” od njihovih kreatora sve zarad obuhvatnosti panorame, stupao u kontakt s porodicama aforističara koji nisu u životu. Neuobičajeno je da je izdavač ovog dragocjenog djela sam priređivač, jer znano je da u ozbiljnijim zemljama to čine timovi, udruženja. Odvaživši se da u taj silan posao uđe sam, Macić je, radeći sistematično i kreativno, načinio respektabilnu knjigu - kazao je Ismet Smajlović, književnik i aforističar.

“Panorama bošnjačkog aforizma” prezentira izbor iz stvaralaštva kako aforističara za koje prvi put čujete tako i onih koji su postigli zavidan uspjeh u bavljenju ovom književnom formom, poput Envera Enke Mehmedbašića, Zulfikara Zuke Džumhura, Fadila Hadžića, Seada Fetahagića, Himze Skorupana, Muharema Omerovića…

Nadajući se da će ovo izdanje potaknuti druge potencijalne autore da se okušaju kao aforističari, književnik Hadžem Hajdarević u recenziji kaže:

- Širok je opseg aforističkih tema, od raznih političkih pitanja, duhovitih filozofskih opservacija, opserviranja raznih etičkih normi, zasijecanja u različite oblike profesionalnih poslova, obaveza, društvenih djelovanja i nivoa, pa do ljudskih svakodnevnosti u kojima se na neposredan i jezgrovit način prepoznaju univerzalne istine o svijetu i životu.


Narod uzdignute glave

U poruci čitaocu priređivač je kazao da je bošnjački narod, unatoč stoljetnim stradanjima na ovdašnjim prostorima, kulminiranim genocidom u Srebrenici, ostao uzdignute glave i vedrog duha.

- Iskazao je i nagon ka duhovnom otporu jezičkom formom “atomske bombe” - aforizmom - poručuje Macić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.