PREDSJEDNIK SZBIH

Stranka za BiH i NES najavili zajedničko djelovanje: Vlade KS i FBiH nisu dobro radile, trebaju nam promjene

Nakon sastanka sa Ogreševićem je rekao da su razgovarali o zajedničkom djelovanju u parlamentu i kroz skupštine gdje bude postojala mogućnost

Piše: A. Kukić

19.10.2022

Efendić i Ogrešević se obratili medijima nakon sastanka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U prostorijama Stranke za Bosnu i Hercegovinu održan je sastanak predsjednika ove stranke Semira Efendića i njegov kolege iz NES-a Nermina Ogreševića.

Sastanku je prisustvovao i Ibrahim Hadžibajrić, potpredsjednik NES-a i načelnik Općine Stari Grad.

Međustranački sporazum

- Sa kolegom Ogreševićem sam imao više kontakata od održavanja izbora, danas smo imali sastanak - rekao je Efendić na početku obračanja i rekao da je javnost svjedočila mijenjanju izbornih pravila u noći kad su se završili izbori.

Efendić i Ogrešević pružaju podršku apelaciju Željka Komšića, koju je podnio Ustavnom sudu FBiH u kojoj je zatražio obaranje najnovijih izmjena Ustava entiteta FBiH i Izbornog zakona.

- U pravu, retroaktivna primjena propisa ne postoji. Mi smo na dan raspisivanja izbora imali jedna pravila - rekao je Efendić i dodao da odluka visokog predstavnika nije do kraja jasna.

- Smatramo da visoki predstavnik Bosnu i Hercegovinu treba posmatrati kao cjelinu, a ne djelovati samo u jednom entitetu. Izbore treba implementirati, četiri godine imamo blokadu vlasti - rekao je Efendić.

Druga tema sastanka je bila saradnja ove dvije stranke.

- Razgovarali smo o zajedničkom djelovanju u parlamentu i kroz skupštine gdje bude postojala mogućnost i u narednom periodu ćemo spremiti međustranačaki sporazum - istakao je Efendić.

Ne možemo imati treći mandat tehničke vlade

Nakon Efendića, obratio se i Ogrešević.

- Ono što je sigurno jeste da moramo tražiti da ako se mijenjao Izborni zakon, moralo se raditi na integritetu izbornog procesa. Ljudski faktor u sljedećim izborima trebamo mobilizirati - rekao je Ogrešević, osvrčući se na biračke odbore.

Istakao je kako je manjkavost nametnute odluke ta što nema sankcija za neprovođenje rokva.

- Zalažemo se za uvođenje instituta vanrednih izbora. Pred nama je velika borba, nismo zadovoljni nametnutim odlukama. Izbore treba implementirati i ne možemo imati u trećem mandatu tehničku vladu - rekao je Ogrešević.

Dodao je i šta poveznica dvije stranke.

- Nas povezuju refleksi da se nešto uradi. Mi smo načelnici i navikli smo raditi projekte i da budemo konkretni. Zalagat ćemo se za konkretna rješenja - rekao je Ogrešević.

Efendić na poziciji premijera KS?

Dodao je da ga raduje saradnja sa SBiH.

Ogrešević je rekao da NES nije pozvan na potpisivanje i sastanak u BPK te je dodao da očekuje da će NES biti uključen u sve procese. Efendić je istakao da mu se ne sviđa podjela na dva bloka i da SzBiH ne vidi ni u jednom te da smatra da Vlada KS niti Vlada FBiH nisu radile dobro u proteklom periodu.

- Želja nam je da se dese promjene i na nivou kantona i federacije - rekao je Efendić i dodao da će razgovarati i sa Komšićem te da tu stranku ne smatra pripadnikom nijednog bloka.

Efendić je upitan vidi li sebe na poziciji premijera KS.

- Rekao sam i ranije da to zavisi od formiranja stabilne većine koja ne bi bila 18 ili 19 ruku. Ta mogućnost ako se oko toga dogovore stranke koje imaju stabilnu većinu postoji. Ovog momenta je to teško reći - odgovorio je Efendić i naveo da ako trojka ima većinu i ako SzBiH tu može i ne mora, onda ne mora te da se čekaju konačni rezultati CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.