ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KS

Stojanović kritikovao Ćudić, a onda se osvrnnuo i na Mijatovića: On uvijek ima ekskluzivne izjave koje smatram bespotrebnim

Ali njihovu reakciju je vjerovatno isprovocirala izjava Vojina Mijatovića gdje je rekao da u suštini niko iz Naše stranke ne treba biti premijer u KS, kazao je

Igor Stojanović: Naša stranka je vjerovatno bila isprovocirana izjavama Mijatovića. AVAZ / FACEBOOK

S. S.

23.11.2022

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović komentarisao je izbor delegata u srpski klub Doma naroda BiH te trzavice koje su nastale na relaciji Naša stranka - SDP upravo zbog formiranja vlasti na državnom nivou.

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić je jučer kritizirala Pokret za državu, a posebno SDP kazavši da "serviraju BiH Dodiku na pladnju". Stojanović je u programu BHT1 kazao kako se ne slaže s njom.

- Ne mislim da je SDP servirao državu, niti je to ikada uradio, niti bi ikada uradio. Prvi put smo došli do toga da u RS-u se možemo nešto pitati ako uzmemo u obzir historiju izbora u RS-u gdje nikada probosanske stranke s retorikom koja govori o zaštiti države, nisu imale priliku da izaberu delegate u Domu naroda i prvi put se može desiti da jedan takav delegat bude izabran. Mislim da je to ipak neki napredak u odnosu na prethodni period - kazao je Stojanović. 

Proces još nije završen

Kritiku Sabine Ćudić smatra bespotrebnom zbog toga što "stranačka prepucavanja neće građanima donijeti ništa dobro".

- Proces još nije završen, tek treba da se uđe u odabir delegata. Mislim da treba sačekati cijeli taj proces. Ali njihovu reakciju je vjerovatno isprovocirala izjava Vojina Mijatovića gdje je rekao da u suštini niko iz Naše stranke ne treba biti premijer u KS. Smatram to bespotrebnim u ovom delikatnom trenutku kada bi se možda stvari mogle probuditi na političkoj sceni u RS-u, kada možemo ostvariti da SNSD nema kao u prošlom mandatu četvrtog izaslanika u Domu naroda - rekao je.

Na pitanje da li Mijatović sebi uzima previše za pravo kada komentira formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo s obzirom na to da je iz Banje Luke, Stojanović kaže kako je njegovo ponašanje na tu temu bespotrebno, ali da nije ni bitno s obzirom na to da se ne pita o formiranju vlasti u KS.

- On uvijek ima ekskluzivne izjave koje ja smatram bespotrebnim. Sad bih ja trebao reći da nije stvar Banje Luke ko će biti premijer u Sarajevu. Prošli mandat smo do toga došli dogovorom, tako će biti i ovaj put. Ni Vojin Mijatović niti bilo ko drugi iz Banje Luke i drugih dijelova BiH neće sudjelovati u tome - rekao je Stojanović.

Mehanizam za blokadu

Međutim, bez obzira na to čime je potaknuta, reakcija Sabine Ćudić čini se opravdanom s obzirom na to da ako SDP nastavi forsirati svog kandidata za Dom naroda BiH, SNSD će dobiti četvrtog delegata. 

- Smatram da bi to bila situacija koju smo kritizirali mi u prošlom mandatu u kojem bi se faktički SNSD-u dao mehanizam za blokadu. Mislim da je još uvijek rano govoriti o tome i da izjava Vojina Mijatovića ne znači da će se to tako i desiti - kaže Stojanović.

On objašnjava da dogovore o tome vode Vojin Mijatović i Nermin Nikšić.

- Vojin Mijatović je u direktnoj komunikaciji s predsjednikom koji trenutno vodi čitav proces i za Dom naroda FBiH i u RS-u. Moj stav je da treba sve učiniti da SNSD ne dobije mehanizam od četiri izaslanika. Nismo to uspjeli na nivou FBiH što zbog Schmidtove odluke što zbog izbornog rezultata HDZ-a. Ali u ovom slučaju mislim da treba dobiti nekoga ko će zagovarati drugačiju politiku. Mi u SDP-u ne vidimo posebnu razliku između stavova SNSD-a i SDS-a i PDP-a kad je u pitanju BiH i budućnost BiH, zato bi trebali dobiti političku snagu iz RS-a koja bi zagovarala jačanje države, a ne razgradnju ili prepadanje odlukama što je obično dolazilo iz RS-a - naglašava Stojanović.

Na pitanje novinara šta ako se Mijatović ogluši o stranačke organe i prepusti Dodiku četvrtog delegata, Stojanović kaže da će snositi posljedice.

- Mislim da će imati određene konsekvence takav postupak. Predsjednik Nikšić s Mijatovićem vjerujem da kontrolira proces i kao što sam rekao to su i moja očekivanja da ne dozvolimo SNSD-u da ima mehanizam blokade - zaključak je Stojanovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.