NEVRIJEME

Prijedor pod vodom, sve službe na terenu

Najkritičnija tačka je na nasipu kod Binjačke u gradskom području

A. Č. / Srna

10.12.2022

Vodostaj rijeke Sane je u porastu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Na magistralni put Bosanska Dubica - Prijedor izlila se rijeka Mlječanica, a zbog obilnih kišnih padavina nadošla je rječica Binjačka, kao i kanali u selima Dubičke Ravni na području dubičke opštine.

Šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Prijedora Miroslav Krneta novinarima je potvrdio da je vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno 261 centimetar, a Gomjenice 311.

Uzvodno, vodostaj rijeke Sane je u porastu dok u Ključu opada”, izjavio je Krneta.

On je dodao da u Prijedoru tretnutno problem predstavljaju površinske vode.

- Površinska kanalizaciona mreža ne može primiti povećan dotok vode budući da kiša od sinoć neprekidno pada i do sada je palo 30 litara kiše po kvadratnom metru - rekao je Krneta.


Sve službe na terenu

Načelnik opštine Bosanska Dubica Radenko Reljić zajedno sa dežurnim službama obilazi teren kako bi se utvrdile sve kritične tačke gdje bi voda, usljed obilnih padavina, mogla ugroziti stanovništvo, odnosno njihovu imovinu.

- Najkritičnija tačka je na nasipu kod Binjačke u gradskom području, gdje su angažovane nadležne službe i mehanizacija kako bi se reagovalo i spriječilo ugrožavanje domaćinstava u ovom dijelu grada - rekao je Reljić.

On je pozvao stanovnike da iz podruma stvari premjeste na viši nivo i da slijede instrukcije nadležnih službi koje su u pripravnosti.

Reljić je rekao da je prevelika količina vode i da bez obzira što crpne pumpe rade u punom kapacitetu, postoji opasnost od vode.

On je naglasio da su sve službe na terenu, te da se situacija prati i da će u slučaju potreba zasjedati krizni štab.


Kiša pada od jučer

Reljić je dodao da se za sada na putu prema Prijedoru u mjestu Knežica, kao i u pravcu Kostajnice, saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

Voda je prekrila polovinu saobraćajnice na putu prema Gradišci kod "Crnačkog mosta", a u mjestu Orahova prema Gradišci put je potpuno pod vodom.

Kiša u Bosanskoj Dubici pada od jučer popodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.