REAKCIJE

Oglasili se iz OŠ "Grbavica 1": Nismo znali da je nastavnik Alihodžić osuđen

Ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka, navedeno je iz škole

Alihodžić: Pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog pedofilije. Avaz

A. Č.

16.12.2022

Portal „Avaza“ jučer je objavio informaciju da je u OŠ Grbavica vraćen nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić, a koji je pravosnažno osuđen zbog pedofili. 

Općinski sud u Sarajevu 11. novembra 2021. godine pravosnažno je osudio Samira Alihodžića na godinu zatvora zbog pedofilije.

Iz OŠ Grbavica 1 za portal „Avaza“ naveli su da je njihov imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta.

- Obavještavam da je gospodin Alihodžić Samir zaposlenik JU OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo, a što možete utvrditi i uvidom u web-stranicu naše škole – navode iz škole.


Radno-pravni status

Zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka iz Škole nam nisu mogli govoriti o radno-pravnom statusu Alihodžića.

Na upit da li su upoznati o pravosudnoj presudi koja tereti Alihodžića iz Škole navode da nemaju saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u OŠ „Grbavica“ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj.

- S tim u vezi, obavještavamo vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo – navodi se u odgovoru.

Obavljao i vanškolske aktivnosti

Što se tiče zabrinutih roditelja, iz škole kažu da negodovanja nisu zabilježena, a niti od strane bilo kojeg roditelja prijavljena nadležnim organima OŠ „Grbavica 1“ Sarajevo (direktor, školski odbor, vijeće roditelja i dr.)

- Gospodin Alihodžić je u proteklom periodu, u okviru poslova i zadataka obavljao i poslove koji se tiču vanškolskih aktivnosti (ekskurzije, škola skijanja i sl.) a nije zabilježena ni naznaka bilo kakvog ponašanja spram učenika škole koja bi se mogla kvalificirati ponašanjem koje Vi opisujete – navode iz Škole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.