POMOĆ

Civilnoj zaštiti USK donirana oprema za uklanjanje posljedica uzrokovanim poplavama

Ova donacija puno znači, ne samo za Kantonalnu upravu nego i lokalne zajednice našeg kantona, i biće im poslana kako bi se pomoglo privatnim i pravnim licima, kazao je Livaković

Ukupna vrijednosti dostavljene opreme iznosi 6.790 dolara. Agencije

Piše: N. Ć. / Fena

24.12.2022

Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) u Bihaću su uručili Civilnoj zaštiti Unsko-sanskog kantona vrijednu opremu za ublažavanje posljedica poplava, koja uključuje pet agregata za struju i tri muljne pumpe.



Poplavljena brojna naselja

Donacija je uslijedila nakon zahtjeva za hitnu podršku Kantonalne uprave civilne zaštite, zbog nemogućnosti da odgovore na zahtjeve građana za pomoć u sanaciji šteta od nedavnih poplava izazvanih obilnim padavinama na području Unsko-sanskog kantona.

Velike posljedice su zabilježene u Bihaću, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu, gdje su poplavljena brojna naselja i objekti, uslijed čega je u ovim gradovima bilo proglašeno stanje elementarne nepogode.

U cilju podrške ovim lokalnim zajednicama u kriznim situacijama UNDP je kroz svoja sredstva za angažovanje finansirao i nabavio ovu opremu, čija ukupna vrijednosti iznosi 6.790 dolara.

Jačanje kapaciteta

Direktor Uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona Dževad Livaković kazao je da ova donacija mnogo znači lokalnim zajednicama.

- Ova donacija puno znači, ne samo za Kantonalnu upravu nego i lokalne zajednice našeg kantona, i biće im poslana kako bi se pomoglo privatnim i pravnim licima. Kantonalna uprava posjeduje određen dio pumpi i agregata ali je to nedostatno u slučaju prirodnih nesreća. Jačanje kapaciteta Kantonalne uprave civilne zaštite će sigurno pomoći lokalnim zajednicama u otklanjanju posljedica prirodnih nesreća - izjavio Livaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.