GRADONAČELNICA SARAJEVA

Karić: Negatori naše historije potpisivanjem Dejtona su pristali na neupitnost bh. nacionalnog naslijeđa

Kulturno historijsko naslijeđe i dostojanstvo nauke ne štite se lažima, istakla je Karić

Karić: Ništa od ovoga nije isključivo srpsko. Facebook

H. J. I.

28.12.2022

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se na Facebooku gdje reagirala na tvrdnje historičara iz Srbije i RS da su određeni nacionalni spomenici BiH zapravo srpski.

- Povelja Kulina bana je povelja iz bosanske vladarske kancelarije, pisana bosanskom redakcijom staroslavenskog pisma; stećci su srednjovjekovni bosanski nadgrobni spomenici. Čajničko evanđelje je nastalo u okrilju Crkve bosanske, te pravno predstavlja bosanski nacionalni spomenik. Tvrtko Kotromanić je svoju teritoriju - Bosansku banovinu uzdigao u rang Kraljevine.

Ništa od ovoga nije isključivo srpsko, kako je u svom dopisu navelo 40 historičara iz Srbije i RS. Srpsko je u mjeri u kojoj je bosansko nacionalno blago naslijeđe svih naših etničkih grupa, Bošnjaka, Hrvata, Jevreja i svih drugih građana koji su dio našeg zajedničkog bosanskog nacionalnog korpusa.


Na kraju, negatori naše historije moraju znati da su sami pristali na neupitnost bosanskohercegovačkog nacionalnog naslijeđa i kulture kao činjenice, potpisavši u Dejtonu kao poseban Aneks uspostavu instituta nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Kulturno historijsko naslijeđe i dostojanstvo nauke ne štite se lažima - napisala je Karić na Facebooku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.