TUŽILAŠTVO BIH

Nalazi se u Hrvatskoj: Podignuta optužnica protiv Roberta Prešića za ratni zločin u Maglaju

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Facebook

E. Ć.

30.12.2022

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Roberta Brešića, rođenog 1969. godine u Livnu, nastanjen na području Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u svojstvu pripadnika HVO-a na području Maglaja, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

- On se tereti da je krajem mjeseca jula 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao do zgrade u Maglaju u kojoj je stanovala porodica Avdalović, srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno angažovani niti učestvovali u oružanom sukobu, da bi prijetnjom oružjem iz stana odveli oca i sina iz porodice Avdalović, odvezli ih u pravcu mjesta Tunjice, gdje su ih ubili pucanjem iz vatrenog oružja, nakon čega su njihova beživotna tijela pronađena.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 23 svjedoka i prilaganjem više desetina dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.