BIVŠI SAVJETNIK DODIKA

Bugari zaprimili zahtjev za izručenje Dragana Vučetića

On je uhapšen zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru

Dragan Vučetić. RTV BN

S. S. / BN TV

4.1.2023

Ministarstvo pravde Bugarske zaprimilo je od nadležnih institucija BiH dokumentaciju vezanu za izručenje Dragana Vučetića koji je 16. novembra uhapšen po međunarodnoj potjernici.

Postupanje po zahtjevu za ekstradiciju je u toku i odluka će biti donesena u skladu sa propisima  odgovoreno je iz Ministarstva pravde Bugarske.

Prije toga, iz bugarskog Ministarstva inostranih poslova na pitanja da li će biti udovoljeno zahtjevu za ekstradiciju i gdje se u ovom trenutku nalazi Vučetić dobili smo kratak odgovor da su obaviješteni o pritvoru za Dragana Vučetića, prenosi BN TV.

Kratak odgovor

- Postavljena pitanja su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bugarske - navodi se u odgovoru MIP-a.

Potom su iz bugarskog MUP-a dobili još kraći odgovor.

- Pitanja treba uputiti Ministarstvu pravde i tužilaštvu - glasio je kratak odgovor i na kraju je iz Ministarstva pravde Bugarske stigao odgovor da su zaprimili dokumentaciju i da se po njemu postupa.

Bivši direktor javnog preduzeća "Nikola Tesla" Dragan Vučetić koji je bio i savjetnik Milorada Dodika uhapšen je 16. novembra u Bugarskoj na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Okružni sud Banja Luka zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja i ovlašćenja i poslovnu prevaru.

"Capital" je prvi objavio da je protiv Vučetića Uprava kriminalističke policije MUP-a RS u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora preduzeća "Nikola Tesla" zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao milionsku štetu.

Preduzeće "Nikola Tesla"

Preduzeće "Nikola Tesla" osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Vučetić koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od RS-a napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu.

Narodna skupština RS-a je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade tog bh. entiteta, u aprilu 2013. dala bezuslovne garancije RS-a za kreditno zaduženje preduzeća "Nikola Tesla", a tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.