TOMISLAVGRAD

Izabrana najbolja kobasica i salama

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija sa 128 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije

Izbor kobasice održan u Tomislavgradu. Fena

FENA

19.2.2023

Četvrta međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2023. godinu održana je u Eko selu ''Grabovica'', kraj Tomislavgrada, u organizaciji Udruge ''Duvanjski kobasičari''.

Stručni ocjenjivački tim iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije predvodio profesionalni kuhar i jedan od prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Duvanjska kobasica

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija sa 128 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Slovenije tako da je zlatnu medalju iz ''Domaće duvanjske kobasice u prirodnom ovitku'' osvojio Zoran Papić iz Tomislavgrada, drugo mjesto Marko Bagarić iz Miljacke pored Tomislavgrada, a treće Josip Pašalić iz Šuice.

U kategoriji ''Domaća duvanjska kobasica'' u umjetnom ovitku prvo mjesto je zauzeo Petar Bagarić Jozić iz Mesihovine općina Tomislavgrad, drugo mjesto Jozo Grgić iz Omolja -Tomislavgrad, dok je treći bio Marko Ivančić iz Grabovice -Tomislavgrad.

U kategoriji ''Salama'' prvo mjesto je osvojila Ana Janežić iz Škocjana (Slovenija), drugo mjesto Roman Kragl iz Sevnice (Slovenija), a treće mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija).

U kategoriji ''Ostale kobasice i salame'' gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka prvo mjesto je osvojio Bojan Zagorc iz Sevnice (Slovenija ), drugo mjesto Milan Janežić iz Škocjana (Slovenija), a treće mjesto Oliver Radoš iz Žepča.

U kategoriji ''Istarske kobasice i salame'' sva tri prva mjesta je osvojilo Obiteljsko poljoprivredno gazdinstvo (OPG) ''Franjul'' iz Svetog Petra u Šumi (Hrvatska).

Prilikom ocjenjivanja, po riječima sudaca, u ocjeni kakvoće kobasica značajna je bila procjena senzornih svojstava kobasica gdje se gledao vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

Pojava grešaka

''Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojave grešaka nastalih tijekom proizvodnje kobasica gdje se spominje kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudić, istaknuli su iz ocjenjivačke komisije.

Inače, Udruga ''Duvanjski kobasičari'' Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unaprjeđenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja duvanjskog kraja.

Pokrovitelj Međunarodne smotre i izbora najkvalitetnije kobasice i salame je Općina Tomislavgrad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.