DRŽAVNI MINISTAR

Hurtić za "Avaz" o najavama blokada: Ne bi trebalo ići s ucjenama, treba sjesti i razgovarati

Mislim da ima mjesta za razgovor te da bi samo tako svi građani Bosne i Hercegovine mogli ubirati plodove tog razgovora, kazao je

Sevlid Hurtić. Facebook

21.2.2023

Početak mandata novog saziva Vijeća ministara predvođenog Borjanom Krišto (HDZ) ulijevao je povjerenje, obzirom da su se slale poruke da je vrijeme blokada iza nas.

Također, govorilo se i o tome da će se na dnevni red postavljati samo teme oko koji postoji konsenzus, dok će se teže teme ostavljati po strani.

Promjena retorike

Ipak promjena retorike se desila već jučer sa izjavom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD).

- Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara ministara BiH, moj stav je da sjednica uopšte ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije – kazao je Košarac.

On je tom prilikom najavio blokadu svih projekata za Federaciju ukoliko se na sjednici ne nađe ta tačka i ukoliko ona ne bude usvojena.

Ipak, ova tačka na kraju neće biti uvrštena na dnevni red sjednice koja se održava u četvrtak, a pretpostavlja se da je razlog tome današnji sastanak Milorada Dodika sa Draganom Čovićem i Borjanom Krišto, kada je SNSD "povukao ručnu".

Ima mjesta za razgovor

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić ističe za "Avaz" da nije dobro da se bilo koje pitanje uslovljava drugim.

- Prema mojoj procjeni trebaju sjesti lideri političkih stranaka koje čine većinu sjesti i razgovarati, te dogovoriti se o stvarima. Nikako ne bi trebalo ići sa ucjenama, pritiscima i drugim stvarima i mislim da ima mjesta za razgovor te da bi samo tako svi građani Bosne i Hercegovine mogli ubirati plodove tog razgovora – kazao je Hurtić za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.