VIDIO DOKUMENT

Ambasador Marfi: Povelja Kulina bana svjedoči postojanju BiH vijekovima

Jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Twitter

N. Aj.

22.2.2023

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) na Twitteru se pohvalio da je vidio i u rukama držao Povelju Kulina bana.


Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi. Twitter

- Prošle sedmice, dok sam bio u Dubrovniku, imao sam privilegiju i rijetku priliku da vidim dokument koji svjedoči postojanju Bosne i Heregovine vijekovima – navedeno je u objavi na Twitteru.

Uz fotografiju je priložen i video ambasadora Marfija na kojem govori:

- Obožavam historiju. Studirao sam historiju, a čitavu deceniju svoje karijere u Ministarstvu vanjskih poslova provem sam živeći i radeći na Balkanu. Tako je i jedna od stvari u kojoj sam najviše uživao bilo upoznavanje historije ovog regiona, a pogotovo historije BiH. Danas sam imao čast da posjetim Dubrovački arhiv i priliku da vidim jedan od utemeljiteljskih i najvažnijih dokumenata u historiji BiH – Povelju Kulina bana iz 1189. godine. Bogata je i sjajna za izučavanje ova historija – od Kraljevstva Bosanskog, do Vojvodstva Hercegovačkog do Bosanskog Sandžaka, Sandžaka Hercegovačkog, Otomanske provincije Bosne, sve do današnje Bosne i Hercegovine. Dio nje je tragičan, poput posljednjeg rata od 1992. do 1995., ali jedna stvar koja je konstanta jesu ljudi Bosne i Hercegovine i njena historija. A ja sam optimističan i uvjeren da će ona biti temelj za sjajnu i prekrasnu budućnost za građane ove prelijepe zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.