POSJETA LORENS BUN

Bećirović s francuskom državnom sekretarkom: Razgovarali o Makronovoj ideji

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Bun i Bećirović. Predsjedništvo BiH

N. Aj.

7.3.2023

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske Lorens Bun (Laurence Boone).

Bun je poručila kako njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.


Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija. Tokom razgovora naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i dalji razvoj zemlje, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju četrnaest prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Lorens Bun je posebno istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.


Sa današnjeg sastanka. Predsjedništvo BiH

Sagovornici su istakli i važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između resornih ministarstava dvije zemlje.

Bećirović i Bun su razgovarali i o prijedlogu predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji koja bi omogućila evropskim demokratskim zemljama sa „zajedničkim temeljnim vrijednostima“ da pronađu prostor za saradnju, koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.