DOKUMENTI POTVRĐUJU

Video / Čega se boji Branko Perić, Karadžićev ratni tužilac

Podsjećamo javnost, šta je poznati novinar Bakir Hadžiomerović objavio u emisiji "60 minuta", koja je emitovana prije 14 godina

Branko Perić: Sudija režima. Printscreen

M. Aš

6.4.2023

Branko Perić, sudija Suda BiH, ponovo je u žiži javnosti.

Ovaj predratni tužilac ostao je upamćen zbog predmeta zloglasne formacije "Miće", jer je tada bio postupajući tužilac, koji je osumnjičene pustio na slobodu.


Ovoga puta, Perić je u žiži javnosti zbog presude u predmetu "Respiratori", Fadilu Novaliću i drugima, koju je predstavio, u izdvojenom mišljenju, kao spornu.

Formirao predmet

Protiv njega je  jučer Ured disciplinskog tužioca formirao predmet, jer je prekršio Zakon o krivičnom postupku.

Međutim, postavlja se pitanje, čega se boji "hrabri" sudija Perić, koji sudske presude komentira odokativno, a institucije poziva da istraže medije (Dnevni avaz) koji su pisali o aferi "Respiratori".

Za Perića je sve čisto, ali je pitanje na osnovu kojih dokaza i činjenica.

Podsjećamo javnost, šta je poznati novinar Bakir Hadžiomerović objavio u emisiji "60 minuta", koja je emitovana prije 14 godina.

Imenovao ga Karadžić

U ovom prilogu, krije se stvarna suština Perićeve bojažljivosti da sudi po zakonu ili po uputama. U prilogu se, između ostalog, navodi da ga je za tužioca u Tesliću imenovao Radovan Karadžić, balkanski krvnik i presuđeni ratni zločinac.

Tačno je pojašnjena uloga Perića u predmetu "Miće".

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.