USVOJENE BROJNE ODLUKE

Vijeće ministara BiH: Saradnja s vladom Kuvajta u području odbrane

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj

Sa današnje sjednice. N. Šaljić / Avaz

A. O.

19.4.2023

Deseta sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu. 

Prijedlog amandmana za projekt restrukturiranja željeznica RS

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog amandmana broj 1 na Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine ("zajmoprimac") i Međunarodne banke za obnovu i razvoj ("banka") - projekt restrukturiranja željeznica RS - zajam IBRD br. 8808-BA.

Prijedlog amandmana ne sadrži novo zaduženje za Bosnu i Hercegovinu već se samo produžava trajanje kreditnog aranžmana do 31.12.2024. godine, kada bi trebao biti zatvoren ovaj projekt.

Ranije je Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrila zajam Bosni i Hercegovini u iznosu 51.300.000,00 eura, s alokacijom na RS, odnosno Željeznice RS.

Prijedlog amandmana s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar financija i trezora.

Saradnja s vladom Kuvajta u području odbrane

Na sjednici je jednoglasno utvrđen Prijedlog osnova i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Kuvajt o saradnji u oblasti obrane, koji je predložilo Ministarstvo odbrane.

Na ovaj način želi se stvoriti pravni okvir za jačanje saradnje u brojnim vojnim oblastima, uključujući, među ostalim, vojnu edukaciju i obuku, logističku podršku, upravljanje krizama, vojnu medicinu i namjensku industriju.

Vrsta i opseg saradnje u oblasti odbrane bit će usuglašeni putem godišnjih planova bilateralne saradnje.

Prijedlog osnova za zaključivanje ovog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar odbrane.

Ratifikacija sporazuma za drugi projekt podrške zapošljavanju

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o zajmu (Drugi projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je potpisan 9. februara 2023. godine u Sarajevu.

Ministarstvo vanjskih poslova uputit će Prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u dalju procedure usvajanja.

Riječ je o sporazumu o zajmu vrijednom 39 miliona eura, a sredstva će biti usmjerena za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od čega će 25 miliona eura biti alocirano na Federaciju BiH, a 14 miliona eura za RS.

Podrška Vijeća ministara BiH sporazumima o slobodi kretanja u okviru berlinskog procesa

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa.

Ministarstvo civilnih poslova će Informaciju o potpisanim sporazumima o slobodi kretanja u okviru Berlinskog procesa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, uz prijedlog da paraf potpisnika vrijedi kao i njegov potpis, sukladno Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, čime se stvaraju uvjeti za ratifikaciju tih sporazuma.

Riječ je o dva sporazuma, i to o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija te o priznavanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sporazumi su potpisani u Berlinu 3.11.2022. godine u okviru samita (summita) Berlinskog procesa, a potpisnik uime BiH bio je tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Stupanjem na snagu ovih sporazuma olakšat će se mobilnost studenata, akademskog osoblja, istraživača i stručnjaka te unaprijediti saradnja na Zapadnom Balkanu.

BiH pristupa koaliciji ministara finansija zа djelovanje u oblasti klime

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o pridruživanju koaliciji ministara financija za djelovanje u oblasti klime.

Ministarstvo finansija i trezora BiH podnijet će aplikaciju zа članstvo Tajništvu Koalicije ministara financija zа djelovanje u oblasti klime.

Bosna i Hercegovina članstvom u Koaliciji ministara finansija za djelovanje u oblasti klime, putem Ministarstva finansija i trezora, pridružuje se donositeljima odluka о fiskalnim i ekonomskim politikama iz više оd 70 zemalja članica radi upravljanja globalnim odgovorom na klimatske promjene.

Koalicija je osnovana u aprilu 2019. godine a njene aktivnosti uključuju ekonomski i finansijski aspekt zelene transformacije, strategije dekarbonizacije i određivanja cijena ugljika, finansiranje prilagođavanja na klimatske promjene, kao i razvitak znanja, vještina i alata uz razmjenu najbolje prakse za uvrštavanje klimatskih aspekata u ekonomske i finansijske politike.

Udio javnog duga u BDP-u i dalje ispod 30 posto

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva finansija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2022. godine.

Javni dug BiH je zaključno s 31.12.2022. godine iznosio 13 milijardi i 8,29 miliona KM, od čega je vanjski dug 9 milijardi i 802,12 miliona KM, a unutrašnji dug 3 milijarde i 206,17 miliona KM.

Ukupni javni dug porastao je za 151,21 miliona KM ili 1,18 posto u odnosu na 31. decembar 2021. godine, s tim da je vanjski dug povećan za 64,67 miliona KM, a unutrašnji za 86,54 miliona KM.

U ukupnom stanju javne zaduženosti Federacija BiH učestvuje s 50,16 posto, RS s 48,86 posto,institucije BiH s 0,61 posto i Brčko distrikt BiH s 0,37 posto.

Udio javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 29,17 posto.

Servis vanjskog duga BiH u prošloj godini iznosio je 864,57 miliona KM, od čega se na glavnicu odnosilo 695,11 miliona KM ili 80,4 posto,a nа kamate 169,46 miliona KM ili 19,6 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.