PRISUSTVUJE I ČOVIĆ

Krišto na konferenciji ''Uloga znanosti u procesu integracija BiH" u Neumu

Cilj konferencije je približiti i ujediniti učesnike u elaboraciji naučno utemeljenih koncepcija koje tematiziraju analogiju

Sa konferencije. VM BiH

A. O.

20.4.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto učestvovala je na 6. međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji ''Uloga znanosti u procesu integracija Bosne i Hercegovine'' u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Sveučilišta u Zagrebu, dok su suorganizatori Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište Sjever i Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku.

Cilj konferencije je približiti i ujediniti učesnike u elaboraciji naučno utemeljenih koncepcija koje tematiziraju analogiju, povezivanje i približavanje institucionalnih i društvenih formi u cilju postizanja veće kompatibilnosti BiH i EU.

Dva panela

Konferencija je strukturirana kroz dva panela. Prvi panel ''Evropski istraživački prostor i evropski prostor visokog obrazovanja u svjetlu integracija Bosne i Hercegovine'' ima za cilj predstavljanje standarda i relevantnih politika EU u području istraživanja i visokog obrazovanja u kontekstu imperativa integracija BiH i unapređenja kompatibilnosti bosanskohercegovačkog društva s evropskim.

Cilj drugog panela ''Potencijal Bosne i Hercegovine u području istraživanja i inovacija'' je sagledavanje stanja i perspektiva koordinacije, bolje organizacije i umrežavanja postojećih znanstvenoistraživačkih kapaciteta u BiH u području istraživanja i inovacija.

Tržište rada

Tokom konferencije istaknuto je kako na visoko obrazovanje u Evropi utječe nekoliko faktori, među kojima su globalna potražnja za visokokvalitetnim obrazovanjem, istraživanja i inovacije, tržište rada koje se brzo mijenja, demografski trendovi, klimatske promjene i tehnološka utrka.

Naglašeno je kako su obrazovanje i osposobljavanje najbolji način ulaganja u budućnost Bosne i Hercegovine i Evrope, te da je njihova uloga ključna u poticanju rasta inovacija i otvaranja radnih mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.