RASKOL

Koliku štetu sebi nanosi neusaglašena trojka?

Mustafa Cerić, Muamer Zukorlić i Hasan Čengić su imena koja su problem

SDP i Naša stranka protiv odluke. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

23.4.2023

Skupština Kantona Sarajevo nije prihvatila prijedlog NiP-a da se javna priznanja Kantona Sarajevo dodijele bivšem reisu Mustafi Ceriću, zatim posthumno Muameru Zukorliću i Hasanu Čengiću. 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je inicirao ova imena te ih predložio prvo na Odboru za javna priznanja, gdje je odluka jednoglasno prihvaćena. Međutim na sjednici Skupštine KS, za verifikaciju odluke Odbora, "za" je glasalo 12 zastupnika, "protiv" su bila dva, a "suzdržanih" je bilo 11.

Jednoglasna odluka

Kada je riječ o javnim priznanjima, prvo se imena predlažu na Odboru za javna priznanja, a zatim ako tu budu odobrena idu u na verifikaciju u Skupštinu. Nakon jednoglasnog odobrenja ovog odbora, kojeg sačinjavaju predsjednik Elvedin Okerić (NiP), zamjenik predsjednika Jasmin Šaljić (SBiH), te članovi Davor Čičić (SDP), Vibor Handžić (NS), Ilijaz Pilav (DF), Smiljana Viteškić (SDA), sporna imena za dodjelu priznanja nisu odobrena od strane zastupnika u Skupštini KS.

Međutim, ono što je nejasno jeste zašto su zastupnici SDP-a i Naše stranke glasali na Odboru za javna priznanja, ako ta ista imena neće podržati i u Skupštini KS, što je sada bio slučaj. Da li im je jasno koliku štetu sebi nanosi neusaglašena trojka u jeku krize?

Zastupnik NiP-a Elvedin Okerić predložio je nekoliko imena za kandidate koji bi dobili javna priznanja, pa je tako između ostalog naveo Diega Enriqua Arriu Salicettia, Lanu Pudar, Mustafu ef. Cerića, Atlantic Argeta d.o.o., te posthumno muftiju Muamera ef. Zukorlića, Segmedinu Srna-Bajramović, Hasana Čengića i Sašu Petrovića. Dok je njegov kolega iz Skupštine, ali i Odbora za javna priznanja Vibor Handžić predložio prof. dr. Halimu Resić i posthumno Duška Toholja i prof. Midhata Ridžanovića.

Prvi put

Davor Čičić predložio je Ivicu Kostelića, a Danijela Kristić Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Albin Zuhrić Gorsku službu spašavanja KS i Rubina Čengić Udruženje Colibri.

Kanton Sarajevo je svake godine vršio dodjelu priznanja iz svih oblasti društva, međutim ove godine po prvi put neće doći do toga zbog nezadovoljstva Naše stranke i SDP-a.

SDP se oglasio saopćenjem

Prije same Skupštine, SDP se oglasio saopćenjem, te su još tada istakli da neće podržati prijedlog koji je stigao.

- Jasno i glasno ćemo podržati vrijedne, poštene i sposobne ljude, velikane našeg grada koji su svojim radom, zalaganjem i trudom na najnesebičniji način doprinosili razvoju našeg kantona, svako u svojoj oblasti, i s ponosom ćemo glasati da ostanu upisani zlatnim slovima u historiji Sarajeva, dok neki od kandidata neće dobiti podršku SDP-a - poručili su u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.