SARAJEVO

Konaković i Sedar o političkoj i ekonomskoj saradnji Slovenije i BiH

Tom prilikom je naglašeno da su bilateralni odnosi između dvije zemlje prijateljski, bez otvorenih pitanja

Sa održanog sastanka. MVP

H. J. I.

24.4.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s ambasadorom Republike Slovenije u BiH Damijanom Sedarom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, političkoj situaciji u našoj zemlji, evropskim i euroatlantskim integracijama, ekonomskoj saradnji, ugovornim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Prijateljski odnosi bez otvorenih pitanja

Tom prilikom je naglašeno da su bilateralni odnosi između dvije zemlje prijateljski, bez otvorenih pitanja te da je potrebno da se nastavi intenzivna saradnja i razmjena posjeta na visokom nivou.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju nastavka reformskog procesa u našoj zemlji i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i tehničkoj pomoći koju će Slovenija pružiti našoj zemlji na evropskom putu.

Bledski strateški forum 2023.

Tokom susreta je istaknuto da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena između dvije zemlje dobri, ali da postoji mogućnost za njihovo unapređenje.

Ambasador Sedar uručio je pozivnicu ministru Konakoviću za učestvovanje na Bledskom strateškom forumu 2023., najvažnijem vanjskopolitičkom događaju u Sloveniji, koji će biti održan 28. i 29. avgusta ove godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.