PONOS MORNARICE SAD

"Avazov" vremeplov: Obišli smo američki razarač "USS Roosevelt" u Neumskom zaljevu 2008. godine

Kada je u pitanju operativni segment, ponos broda je, dakako, njegovo naoružanje koje mu omogućava da skoro samostalno vodi rat

Brod "USS Roosevelt" u Neumskom zaljevu. Printscreen

H. J. I.

5.5.2023

Američki razarač "USS Roosevelt" u septembru 2008. uplovio je u Neumski zaljev. 

U nastavku pročitate kako smo izvještavali o trodnevnoj posjeti razarača SAD.

Fascinantni razarač "USS Roosevelt" (DDG 80), inače dio 4. amfibijske i poznate udarne grupe IWO JIMA sa Floride, koji će nakon trodnevne posjete danas isploviti iz Neumskog zaljeva, jedan je od ponosa američke ratne mornarice.

Srdačni ljudi

Brod, koji na dojmljiv način ilustrira zašto su SAD danas najjača vojna velesila, posjetio je naše teritorijalne vode u sklopu svojih prekookeanskih putovanja.

- Drago nam je da smo u BiH. Lijepo je ovdje. Neum nas podsjeća na Floridu. Gradić je prelijep. Imali smo priliku dolaziti na obalu. Hrana je krasna, ljudi su vrlo srdačni prema nama - priča nam Mark Kraford (Marc Crawford), viši mornarički poručnik i oficir za borbene sisteme na brodu.

Kraford, koji već dvije i po godine služi na ovom razaraču, objašnjava nam da „USS Roosevelt“ predstavlja pravi mali grad na moru. Dug je 155 metara, širok 20,4 metra, a u lukama ga servisira čak pet manjih brodova. Opslužuje ga od 280 do 312 članova posade. Njih 30 su oficiri. Na brodu sve djeluje perfektno. Tačno se zna „ko kosi, a ko vodu nosi“. To potvrđuju i boje uniformi, koje se razlikuju od čina do čina.

Kada je u pitanju operativni segment, ponos broda je, dakako, njegovo naoružanje koje mu omogućava da skoro samostalno vodi rat.

Kako smo izvještavali o američkom razaraču koji je uplovio u Neumski zaljev u septembru 2008. godine. Avaz

- Imamo vertikalne sisteme za lansiranje raketa. Radi se o raketama tipa zemlja-zrak i „tomahavk“. Posjedujemo i oružje kalibra 30 milimetara koje ima radare, te mogu dati podatke za precizno ispaljivanje. Razarač ima sisteme samoodbrane, koji uključuju veći broj mitraljeza za blisku borbu. Osim toga, na brodu možemo ponijeti i dva helikoptera - ističe Kraford.

Upečatljivi top

Na palubi broda najupečatljiviji je izrazito veliki top. Mark nam kaže da ga opslužuje pet ljudi. Koristi se protiv aviona, za bombardiranje obale kao podrška marincima i gađanje plovila na moru. „USS Roosevelt“, inače, učestvovao je u poznatim operacijama „Iračka sloboda“ i „Trajna sloboda“, te u operacijama u Somaliji i na Mediteranu.

Veza s porodicom

Pitanje o životu na brodu hiljadama kilometara daleko od doma, oficir Kraford dočekuje s teškim uzdahom. Mornari na „USS Rooseveltu“ borave od šest do sedam mjeseci, uz mogućnost produženja.

- Mornari koriste internet za uspostavljanje kontakta s porodicama dok su moru. U slobodno vrijeme igramo brojne igre, gledamo filmove, organiziramo piknike na palubi. Imamo fudbalski, košarkaški i odbojkaški tim, pa kada smo na obali, rekreiramo se - priča nam Mark.

Prijem za visoke zvanice

U čast uplovljavanja USS „Roosevelt“ u bh. teritorijalne vode u Neumskom zaljevu, jučer je na ovom američkom razaraču organiziran još jedan prijem za zvanice iz BiH, predstavnike izvršne vlasti, diplomatskog kora, vojne atašee, predstavnike policije, Oružanih snaga BiH, SIPA-e... Visoke zvanice na brodu su dočekali američki ambasador Čarls Ingliš (Charls English) i kapetan razarača Stenli Kiv (Stanley Keeve).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.