PREDSJEDAVAJUĆA VMBIH

Krišto za izraelske medije: Sa SDA smo dugo bili partneri, ali njihova strategija je bila sačuvati status quo

Pojasnila je da je Predsjedništvo BiH odgovorno za vanjske poslove, ali da bi bila sretna jednog dana posjetiti ambasadu u Jeruzalemu

Borjana Krišto. Fena

S. S.

4.5.2023

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dala je izjavu za izraelski Hayom. Ona je najavila da će u novembru posjetiti ovu državu.

Ona je poručila da najveći potencijal za saradnju ove dvije zemlje u oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, obrazovanja i nauke.

- Još nisam bila tamo. Bit će mi vrlo važno, lično i emocionalno posjetiti Memorijal holokausta Yad Vashem i druga mjesta važna za državu Izrael i jevrejski narod. Namjeravam posjetiti Izrael krajem ove godine – poručila je Krišto.

Pojasnila je da je Predsjedništvo BiH odgovorno za vanjske poslove, ali da bi bila sretna jednog dana posjetiti ambasadu u Jeruzalemu.

"Nepravedno biranje predstavnika"

Mišljenja je da Bošnjaci nepravedno biraju hrvatske predstavnike u BiH.

- To što Bošnjaci, kojih je više, biraju hrvatske predstavnike je nepravedno. Time se diskriminira cijela jedna populacija, hrvatska, koja ne može birati svoje predstavnike. Ova diskriminacija postoji i prema ljudima iz drugih populacija, izvan tri glavne etničke grupe, koji nemaju nikakva prava biti birani u vlast. Međunarodna zajednica nam je dala ustav koji je zaustavio rat – rekla je Krišto.

Dodala je da se trebao izmijeniti Ustav kako bi se krenulo naprijed, ali da se to nije do sada desilo. Poručila je da SDA ta koja je kočila svaki proces promjena.

- Bili smo im dugo koalicijski partneri. Ali njihova je strategija bila sačuvati status quo. Bili su zadovoljni stanjem u kojem su Bošnjaci mogli birati hrvatske predstavnike u kolektivna tijela vlasti. Budući da su većina u Federaciji, mogli su izabrati bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika. Zloupotrijebili su povjerenje Hrvata u njih. Nisu se htjeli odreći ovog utjecajnog političkog oruđa. Došli smo u ćorsokak koji nam nije dopuštao da idemo naprijed – rekla je Krišto te dodala da je to bio razlog zbog kojeg je HDZ odlučio promijeniti partnere – kazala je Krišto.

Potpisan sporazum

Dodala je da je potpisan sporazum prema kojem će se raditi na rješavanju ovog problema.

- Kad riješimo ovaj problem, riješit ćemo i naše socioekonomske probleme. Moj cilj je da što više ubrzam proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Moramo riješiti ovaj glomazni politički problem ne samo za moju zajednicu, Hrvate, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu kako bi mogla ići naprijed – navela je.

Naglasila da su u BiH potrebni međusobno razumijevanje, dijalog i kompromis.

- Donošenje odluka u državnoj vladi koju vodim nemoguće je bez kompromisa i konsenzusa. Cijela država je utemeljena na konsenzusu, dijalogu i kompromisu. Svi smo preživjeli rat. Više od 100.000 ljudi su u njoj poginuli. Niko od nas nije zainteresiran da ponovno doživi još jedan rat u budućnosti. Ispravljanje Bosne i Hercegovine dogodit će se kroz dijalog, konsenzus i međusobno razumijevanje. Rješenje je dati trima velikim etničkim populacijama jednak status. Ova jednadžba će osigurati i očuvati budućnost Bosne i Hercegovine – istakla je Krišto.

Jednakost tri etničke grupe

Nakon toga se osvrnula i na potencijalni secesionizam u RS-u. Kazala je da je za očuvanje stabilnosti potrebna jednakost između tri etničke grupe.

- Militarizacija i separatizam nisu dobri za Bosnu i Hercegovinu jer dovode u pitanje njezino postojanje kao države. Ne mislim da bit će ispravan politički potez za one koji teže razdruživanju ili uspostavi monoetničke države. Različiti entiteti ne mogu opstati bez okvira Bosne i Hercegovine budući da su dio ove zemlje. Trenutna situacija je jedina koja ima budućnost - poručila je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.