PODRINJE

Uz Dane otpora u BPK performans "Sunčana djeca Goražda"

Nama u udruženju je jako važno da u „Danima otpora“ gajimo sjećanje na ubijenu djecu Goražda

Današnji performans. Fena

FENA

6.5.2023

Udruženje za kreativni razvoj „Djeca Evrope“ u okviru manifestacije „Dani otpora u Bosanskopodrinjskom kantonu“ danas je organiziralo performans „Sunčana djeca Goražda“.

Sa spomenika ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 1995. godina na koji je položeno cvijeće i odata počast, ukazano je na važnost sjećanja na stradalu djecu kojoj nisu dali da odrastu, obavezu procesuiranja odgovornih za ove zločine, ali i poruka da u ovom gradu danas rastu nove generacije.

Predsjednik udruženja „Djeca Evrope“ i autor stihova „Nisu im dali da odrastu“ uklesanih na spomeniku, Slavko Klisura, napomenuo je da je sjećanje na najteže dane u Goraždu trajna obaveza.

- Nama u udruženju je jako važno da u „Danima otpora“ gajimo sjećanje na ubijenu djecu Goražda i da podsjetimo na tu strašnu činjenicu da nažalost za ubistva goraždanske djece tokom agresije još uvijek niko nije odgovarao. To se mora desiti, počinioci su poznati – kazao je Klisura.

Dio performansa posvećen je voljenom gradu u kojem danas rastu nove generacije koje su njegova budućnost

- U ovom gradu danas rastu nova djeca koja su ljubav prema svom gradu pokazala i današnjim izvođenjem svojevrsne himne „Snivaj Goražde“ što znači da neka „nova ljubav niče“ kako glase i stihovi na spomeniku ubijenoj djeci za koji molim nadležne da povedu malo više računa, jer i njime čuvamo uspomenu na tu djecu – kazao je Klisura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.