NOVINAR AL JAZEERE

Ivica Puljić: Odgovor koji sam dobio sasvim demantira sve Dodikove i ruske priče da je visoki predstavnik nelegitiman

Alkalaj je samo zvrljao okicama naokolo, napisao je Puljić

Ivica Puljić i Kristijan Šmit. Twitter

E. T.

11.5.2023

Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere, na društvenim mrežama objavio je svoje utiske s jučerašnje sjednice Vijeća UN-a. 

- Kada je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian SCHmidt) završio svoj govor, pitao sam ured portparola UN-a zašto govor nije stavljen među dokumente. Rečeno mi je da je to zato što visoki predstavnik nije povezan s UN-om. To sasvim demantira sve Dodikove i ruske priče da je visoki predstavnik nelegitiman jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti.

U Vijeću sigurnosti govorio je visoki međunarodni predstavnik. Tako i treba. Željka Cvijanović izašla dok je Šmit govorio. Kasnije ga nazvala despotom i diktatorom. Kaže da se Dodik bori protiv kolonizatora. Sve na radost ruskog ambasadora, poručio je Puljić, te dodao:

- Onda je spomenuto nekakvo pismo koje Denis Bećirović poslao UN-u u kojem kaže da je Cvijanovićka nelegitimno došla u Vijeće sigurnosti na kojem je zastupala svoju zemlju koju je nazivala isključivo BiH, a nikada Bosna i Hercegovina. Alkalaj je samo zvrljao okicama naokolo.

Onda je Vijeće sigurnosti jedva dočekalo kraj nekakve rasprave o BiH u kojoj smo čuli gomilu budalaština i skandaloznih izjava. Rezultat Željka i Rusi 2 poena. Šmit i Zapad 13 poena. Bosna i Hercegovina - nula poena, poručio je Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.