DRUGOSTEPEN PRESUDA

Sud BiH: Izrečena drugostepena presuda u predmetu Radovan Veljović zbog ratnih zločina

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam godina

Osuđeni Veljović. Fena

FENA

11.5.2023

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je 30. marta ove godine drugostepenu presudu u predmetu Radovan Veljović kojom su odbijene kao neosnovane žalbe branioca optuženog Radovana Veljovića i Tužilaštva BiH, a potvrđena presuda Suda Bosne i Hercegovine od 18. novembra 2022. godine.

Prvostepenom presudom optuženi Radovan Veljović oglašen je krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g), u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

- Optuženi je oglašen krivim da je, u periodu od početka aprila 1992. godine pa do kraja jula 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio toga napada, kao pripadnik tih snaga, upotrebom sile i prijetnje, počinio silovanje - navodi Sud BiH.

Protiv te presude žalba nije dozvoljena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.