BIHAĆ

Sedić i Bašagić o projektima izgradnje spomen-obilježja

Razgovarano je i o socijalnoj zaštiti boračke populacije na području Bihaća, kroz finansijsku pomoć Ministarstva

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

12.5.2023

Projekti izgradnje nekoliko spomen-obilježja čija realizacija je u toku, bila je tema razgovora gradonačelnika Grada Bihaća Elvedina Sedića i ministra u Vladi USK-a za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Esada Bašagića. Razgovarano je i o socijalnoj zaštiti boračke populacije na području Bihaća, kroz finansijsku pomoć Ministarstva koja se realizuje kroz mjesečne novčane naknade.

Povećati primanja boraca

- Mi smo za ovu godinu u budžetu planirali dosta aktivnosti vezanih za prava iz Zakona o dopunskim pravima boraca. Želio sam gradonačelnika Sedića obavijestiti da ćemo povećati primanja naših boraca koja su jedna od najugroženijih kategorija. Radi se o povećanju od 40 posto, a dosta boraca, korisnika tih naknada dolazi upravo s područja Bihaća. Vrlo je značajno istaći da smo raniju saradnju na današnjem sastanku utvrdili i dogovorili u jačem intenzitetu, posebno u oblasti izgradnje infrastrukture spomenika onima koji su branili ovu državu, te drugim aktivnostima – kazao je Bašagić.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić izrazio je zadovoljstvo saradnjom s kantonalnim ministarstvom za boračka pitanja, te istakao nekoliko projekata koji su od izuzetnog značaja za Bihać i njegove građane.

Brojni projekti

- Radi se o projektu izgradnje spomen-obilježja na lokalitetu Hasin vrh, početak izgradnje spomen-obilježja jednom od devet heroja rahmetli Adilu Bešiću na području naše mjesne zajednice Vrsta i o jednom od gorućih problema koji posljednju deceniju zaokuplja naše građane - Centralno spomen-obilježje Humci i njegova rekonstrukcija ili u najmanju ruku njegovo čišćenje i osvježavanje, pošto je tokom vremena pretrpjelo određena oštećenja – istakao je gradonačelnik Sedić.

Pored navedenih projekata, Sedić i Bašagić razgovarali su o projektu izgradnje spomen-obilježja na mjestu pogibije delegacije u kojoj je bio rahmetli dr. Irfan Ljubijankić koje se nalazi u susjednoj Republici Hrvatskoj, kao i o izgradnji spomen-sobe u naselju Orašac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.