VIJEĆE EVROPE

Željka Cvijanović potvrdila: Neću ići na Samit u Rejkajvik

Ona kaže da "BiH kao postkonfliktna zajednica treba da ostane neutralna o pitanju bilo kojeg oružanog sukoba, ne stajući ni uz jednu zaraćenu stranu"

Željka Cvijanović. Printscreen

S. S.

15.5.2023

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ne ide na Samit Vijeća Evrope u Rejkjavik jer će to biti "još jedno ismijavanje međunarodnog prava, a u BiH su se toga previše nagledali.

- Kako drugačije objasniti da se u finalnoj deklaraciji Samita poziva na poštovanje teritorijalnog integriteta samo pojedinih, a ne svih članica Vijeća Evrope, što je bio sasvim opravdan i razuman prijedlog Srbije. Predloženi tekst obiluje proizvoljnim i nedosljednim političkim kvalifikacijama, kao i stavovima koji izlaze izvan okvira djelovanja Vijeća Evrope - rekla je Cvijanović.

Ona kaže da "BiH kao postkonfliktna zajednica treba da ostane neutralna o pitanju bilo kojeg oružanog sukoba, ne stajući ni uz jednu zaraćenu stranu".

- Kabinet člana Predsjedništva iz RS dao je negativno mišljenje o uspostavljanju Registra o pričinjenoj materijalnoj šteti u ukrajinskom konfliktu, a što se tiče finalne deklaracije Samita i za nju je predložen negativan stav. Budući da, prema našim informacijama, predstavnik BiH na sjednici Komiteta ministara Vijeća Evrope nije izrazio eksplicitan negativan stav o pitanju usvajanja predložene finalne deklaracije Samita, smatram da njegovo djelovanje ne odražava zvaničan stav BiH o navedenom pitanju - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da u takvim okolnostima ne želi da učestvuje u radu Samita, niti da na taj način daje legitimitet stavovima sa kojima nije saglasna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.