KANTONALNI MINISTAR

Katica najavio: Sarajevo uskoro dobija "oko sokolovo"

Riječ je o sistemu koji će koštati više od 850.000 KM

Admir Katica. Printscreen

H. J. I.

2.6.2023

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, jučer je tokom gostovanja na FTV,  najavio nabavku sistema kojim će se automatski registrovati vozila parkirana na stanicama javnog prijevoza i koja se kreću trakom namijenjenom za vozila javnog prijevoza.

Riječ je o sistemu koji će koštati više od 850.000 KM, a kojim će se, kako je rekao Katica, doprinijeti smanjenju kršenja saobraćajnih propisa. Objasnio je o kakvom je sistemu riječ.

"Oko sokolovo"

- Njime je potrebno osigurati nadzor stanica javnog prijevoza, kretanje saobraćajnom trakom namijenjenom za javni prijevoz, ulazak u zonu saobraćaja namijenjenog za vozila javnog prijevoza, prepoznavanje registarskih tablica, kreiranje baze registarskih tablica vozila koja se zaustavljaju ili se kreću u ovim područjima te uvezivanje u sistem za obradu prekršaja koji se već koristi u MUP-u Kantona Sarajevo - ukazao je Katica.

Sličan sistem za sankcionisanje nepropisnog parkiranja, nazvan "Oko sokolovo", postoji u Beogradu. Riječ je o vozilima na kojima je uređaj kojim se također automatski registruju nepropisno parkirana vozila.

Saobraćajna problematika ima svoju težinu

Katica je istakao da smo "još prošle godine osjetili da ova saobraćajna problematika, ipak, ima svoju težinu i da posljedice koje nastupe iz takve, posebno saobraćajno delinkventnih ponašanja su zaista pogubne, tragične, sve nas pogađaju".

- Pogođeni smo i ovom posljednjom nesrećom koja je odnijela jedan mladi život, tako da smo prošle godine to odlučili, sagledali ovu problematiku - navodi Katica.

Kaže da je ona istražena u smislu ovoga policijskog aspekta, od strane Radne grupe, na čijem je čelu bio gospodin Semir Šut, a odabrao ga je, kako kaže, jer je bivši policijski komesar koji je postigao značajne rezultate, u ovoj problematici, na području Zeničko-dobojskog kantona, sa tog policijskog aspekta.

Ponuđene mjere

- Smatram kao ministar unutrašnjih poslova, da ne treba tražiti neka nova rješenja, ako postoje ona koja su već isprobana i to od naših ljudi. Zadužio sam gospodina Šuta i profesora Nedžada Korajlića sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, i našeg komandira Jedinice za saobraćaj u MUP-u Kantona Sarajevo. Oni su to istražili i zaista u tom dokumentu su ponudili kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere. Neke od njih su se već počele realizirati početkom ove godine - rekao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.