ZENICA

Naučno-stručna konferenciju "Quality 2023" od 19. do 21. juna u Neumu

Ovaj je skup nastavak ove prakse, a vjerujem još jedan pokazatelj da nastavljamo sa pozitivnim trendovima

Naučno-stručna konferencija. Fena

FENA

13.6.2023

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici organizirat će 13. međunarodnu naučno-stručnu konferenciju “QUALITY 2023” od 19. do 21. juna u Neumu - najavio je danas na pres-konferenciji dekan tog fakulteta prof. dr. Ibrahim Plančić.

Mašinski fakultet je, podvukao je Plančić, tradicionalno organizira međunarodne naučne konferencije iz različitih oblasti, čime obezbjeđuju javnu prezentaciju naučno-istraživačkog i stručnog rada te regionalnu i međunarodnu saradnju, koja pored obrazovanja, “predstavlja važan segment rada i djelovanja”.

-Ovaj je skup nastavak ove prakse, a vjerujem još jedan pokazatelj da nastavljamo sa pozitivnim trendovima u svim oblastima visokoškolskog obrazovanja - kazao je Plančić, koji je najavio da će sutra, sa početkom u 10 sati, u amfiteatru tog fakulteta biti organizirano i cjelodnevno Savjetovanje o energijskoj efikasnosti u privredi.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg međunarodnog skupa u Neumu je prof. dr. Sabahudin Jašarević, a predsjednik Naučnog odbora emeritus Safet Brdarević.

- U savremenim uslovima kvalitet obuhvata čitav život, na različite načine. To je vidljivo i u radovima za ovaj skup, gdje je prisutan određeni skup radova iz obrazovanja, upravljanja, obrazovanja mladih - naglasio je Brdarević.

Profesor Jašarević napomenuo je kako je prvi skup održan 1999. godine u Zenici te da se od tada održavao “svake neparne godine”.

-Počeli smo u Zenici, evo došli smo do Neuma, želeći da ova konferencija zadrži epitet bukvalno i nacionalne konferencije. Dakle, nismo je izmještali van Bosne i Hercegovine, iako ove, a i ranijih godina, suorganizatori konferencije bili su neki univerziteti iz drugih zemalja - istakao je Jašarević.

Prije svega bili su to fakulteti i univerziteti iz Njemačke, a ove se godine kao suorganizatori pojavljuju i Fakultet za mašinstvo, kompijuterske nauke i elektrotehniku Sveučilišta u Mostaru, Univerzitet Dicle (Turska) te Asocijacija za kvalitet BiH i Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH te Institut za privredni inžinjering Zenica.

-Ono što je novina ove, u odnosu na ranije godine, jeste da smo zajedno sa našom Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, dogovorili organizovanje panela, koji nosi naziv: Izazovi u realizaciji preporuka ENQA panela i on će se najdirektnije baviti problemima koje ima naša agencija za priznavanje naših diploma u svijetu - najavio je Jašarević.

Organizatori su za konferenciju dobili 80 radova, od kojih je prihvaćeno 69 te su štampani u zborniku radova. Prihvaćeni su radovi od 175 autora i koautora iz sedam zemalja: BiH, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Turska i Njemačka.

-Konferencija će raditi u četiri područja: Kvalitet u privredi, Kvalitet u obrazovanju i nauci, Kvalitet u javnom sektoru te Standardi i sistemi upravljanja kvaliteta - najavio je Jašarević.

Sponzori konferencije, pored vladinih tijela, bit će BH Telecom, koji već godinama prati organizaciju ovog skupa te Općina Tešanj i preduzeća ITC Zenica i Secom iz Visokog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.