BANJA LUKA

Državni udar: NSRS o prestanku obaveze objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku

U skupštinskom dokumentu vezanom za ovu tačku navodi se da se Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH

NSRS provodi državni udar. Facebook

FENA

21.6.2023

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici, po hitnom postupku, trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, kojim se propisuje da prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

U skupštinskom dokumentu vezanom za ovu tačku navodi se da se Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH jer nije imenovan u skladu sa članom 1 stav 2 Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da zbog toga RS više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku.

U prijedlogu izmjene navedenog zakona je, između ostalog, propisano da se iz njega brišu odredbe koja propisuju obavezu da se u Službenom glasniku RS objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

Odredbama Ustava RS propisano je, između ostalog, da se prije stupanja na snagu, zakoni, drugi propisi i opšti akti državnih organa objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je ranije da će se ovim aktom regulisati i nemogućnost inkriminacije radnika i direktora Službenog glasnika.

Posebna sjednica NSRS trebalo bi da bude održana poslije nastavka treće redovne sjednice koji je zaazan u 10 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.