SLOVENIJA

Konaković se sastao sa ministricom za digitalnu transformaciju Emilijom Stojmenovom Duh

U fokusu razgovora bio je dokument “Zajedničko regionalno tržište” i Akcijski plan za period 2021-2024.

Sa održanog sastanka. MVP

H. J. I.

21.6.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radne posjete Republici Sloveniji, sastao se 21. juna 2023. godine sa ministricom za digitalnu transformaciju Republike Slovenije Emilijom Stojmenovom Duh.

"Zajedničko regionalno tržište"

U fokusu razgovora bio je dokument “Zajedničko regionalno tržište” i Akcijski plan za period 2021-2024. sa Sofijskog samita Berlinskog procesa održanog 2020. godine, kada su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale zajednički raditi na daljnjoj integraciji regije u panevropski digitalni prostor, usklađivanjem sa principima i praksama jedinstvenog digitalnog tržišta EU, te završetkom procesa ukidanja roaminga u regiji Zapadnog Balkana.

Ministar Konaković je izrazio nadu da će, nakon uspješnog ukidanja roaminga u regiji ZB u julu 2021. godine, troškovi roaminga između Evropske unije i ZB biti značajno smanjeni od 1. oktobra ove godine.

Smanjenje digitalnog jaza

Ministar je također informisao sagovornicu da je usaglašen tekst Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u našoj zemlji za period 2023-2027. godine, koja predstavlja osnovni dokument za kreiranje eko sistema za uspješnu digitalnu transformaciju i smanjenje digitalnog jaza, kako unutar države tako i sa zemljama okruženja i svijeta.

Tokom susreta ministar Konaković posebno je izrazio zadovoljstvo što će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Digitalnog samita ZB 4. i 5. oktobra 2023. godine u Sarajevu, te je pozvao ministricu Stojmenovu Duh da uzme učešće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.