BANJA LUKA

Posebna sjednica NSRS: Dodik se obratio povodom zakona koji ruši BiH, tvrdi da nikad nije bio jači

Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović

Milorad Dodik. Printscreen

H. J. I.

27.6.2023

U Banjoj Luci je u 11 sati počela prva posebna sjednica NSRS. 

Na dnevnom redu prve sjednice je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji RS, dok ne bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. 

Odmah po okončanju ove sjednice, uslijedit će još jedna o vetu predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Sjednici prisustvuje i predsjednik RS Milorad Dodik koji se obratio prisutnima.

- Ustavni sud ne može mijenjati ustavni poredak BiH. Ja ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani djelovanje SIPA-e, Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire - rekao je, između ostalog, Dodik.

On je međunarodnog sudiju Ustavnog suda BiH Ledia Biankua nazvao “šiptarom”, jer dolazi iz Albanije.

Uz to, predsjednik RS tvrdi "da nikada nije bio jači". Dodao je da Ustavni sud BiH radi protiv RS i Srba.

- Ustavni sud od početka je izbjegavao konsenzus, i kršio ustav BiH, kao i Dejtonski mirovni sporazum. Motivisani su da RS načine zlo - kazao je Dodik i dodao da, ukoliko se ne dozvoli politički dogovor oko ovoga, on će predloziti Skupštini zabranu rada Sipe, Tužilaštva na prostoru RS, kao i nepoštovanje odluka Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.