SARAJEVO

Delić i Satler: Razgovarali o programu podrške EU energetski siromašnim domaćinstvima

Ambasador Satler posebno interesovanje iskazao je i za procese digitalizacije i Strategiju zapošljavanja

Satler i Delić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
S. S.

27.6.2023

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se danas s šefom delegacije EU i ambasadorom u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) i njegovim saradnicima.

Na sastanku koji je trajao duže nego je to obično za ovakve prilike ministar Delić upoznao je ambasadora Satlera s prioritetima ovog ministarstva, među kojima je posebno istakao izradu socijalnih karata, Strategije demografskog razvoja, pitanje novog softwera koji čuva bazu podataka korisnika socijalnih usluga, te niz zakona s posebnim akcentom na Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih i Zakon o organizaciji PiO/MiO fonda.

Proces digitalizacije

Ambasador Satler posebno interesovanje iskazao je za procese digitalizacije i Strategiju zapošljavanja koja je, kako ga je ministar upoznao, već završena i spremna za procedure usvajanja.

Ambasador se interesovao i za program podrške EU energetski siromašnim domaćinstvima, te naglasio da je prilikom realizacije ove pomoći bitno napraviti dobar sistem kontrole i raspodjele sredstava kako bi ona došla do onih odista najpotrebitijih domaćinstava.

Čvrste garancije

Ambasador je dobio čvrste garancije od ministra Delića da će se realizacija ovog programa pomoći provesti transparentno i da će biti zadovoljni izvještajem koji će Ministarstvo podnijeti EU nakon završenog procesa.

Na kraju, ambasador Satler obećao je podršku ministru u provođenju prioriteta koji su mu danas predstavljeni, te čestitao na usvajanju Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata na prošlosedmićnoj sjednici Vlade FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.