PREMIJER FBIH

Nikšić: Kozara nije mjesto na kojem se poziva na razgradnju BiH, Dodiku poručujem da prestane

Razgovor, kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji nema alternativu, poručio je Nikšić

Nermin Nikšić. Facebook

H. J. I.

2.7.2023

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) oglasio se na Facebooku gdje Dodiku poručio "da prestane". 

Njegov status prenosimo u cijelosti.

- Milorad Dodik i vlast u entitetu RS ne mogu djelovati izvan pravnog okvira države Bosne i Hercegovine kao što je to danas poručio sa Kozare, mjesta partizanskog otpora, ponosa i stradanja.

Neosporive dejtonske kategorije

Ustavni sud i visoki predstavnik su neosporive dejtonske kategorije. O tome smo već vodili raspravu i nemam namjeru ponavljati već rečeno. Bez obzira šta ko od nas o tome mislio Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je legalan i legitiman visoki predstavnik i na raspravu o nespornom nemam namjeru gubiti vrijeme.

Sve državne institucije dužne su nastaviti raditi svoj posao, od zakonodavne i izvršne, pa do sudske vlasti.

Stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj moraju prihvatiti činjenicu da je Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH prošlost. On nije i neće biti dio pravnog poretka.

Ekonomska kriza i pravna nesigurnost

Građani cijele države očekuju da se što prije i što odlučnije uhvatimo u koštac sa stvarnim prijetnjama po njih i njihove porodice - ekonomskom krizom i pravnom nesigurnošću.

Samo rješavanjem ovih gorućih problema možemo zadržati naše ljude ovdje i napraviti iskorak ka članstvu u EU koje je pečat stabilnosti i razvoja jedne zemlje.

Stoga još jednom pozivam Dodika da se vratimo svojim obavezama i nastavimo raditi na ispunjavanju onoga što smo obećali građanima oba entiteta. Razgovor, kompromis i ispunjavanje 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji nema alternativu - napisao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.