SARAJEVO

Općina Stari Grad priprema Strategiju razvoja za naredne četiri godine: Svi mogu dati prijedloge i sugestije

Strategija razvoja Općine Stari Grad Sarajevo je integrirani, multisektorski strateški dokument kojim su definisane javne politike

Općina Stari Grad. Printscreen

H. J. I.

3.7.2023

Općina Stari Grad Sarajevo obavještava građane da je u toku proces javnih konsultacija za Nacrt strateške platforme Strategije razvoja Općine Stari Grad Sarajevo za period 2023-2027. godine.

Strategija razvoja Općine Stari Grad Sarajevo je integrirani, multisektorski strateški dokument kojim su definisane javne politike s ciljem razvoja ove jedinice lokalne samouprave i kreiranja ambijenta za ugodno življenje svih stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo, navode u saopćenju.

Ciljevi razvoja

Strategijom razvoja utvrđuju se ciljevi razvoja Općine Stari Grad Sarajevo, način njihovog ostvarivanja, finansijska konstrukcija, kao i sam način praćenja ostvarivanja postavljenih ciljeva i izvještavanja.

Općinski razvojni tim (ORT), kao operativno i koordinaciono tijelo za izradu Strategije razvoja Općine Stari Grad Sarajevo, u saradnji sa konsultantom kao ekspertskom podrškom, održao je niz sastanaka i radnih grupa u cilju izrade strateškog dokumenta. Kao rezultat ovog procesa, pripremljen je Nacrt strateške platforme Općine Stari Grad za naredne četiri godine.

Nacrt strateške platforme, koji se sastoji od situacione analize, SWOT i PEST matrice, strateških fokusa, vizije, strateških ciljeva i indikatora, može se pronaći na web stranici Općine Stari Grad Sarajevo (www.starigrad.ba ).

Sugestije i primjedbe

Općina Stari Grad poziva javnost i sve zaiteresovane strane da izvrše uvid u dokument i daju svoje komentare, sugestije i primjedbe u vezi sa ključnim elementima strateške platforme putem obrasca koji je također dostupan na web stranici. Javne konsultacije će trajati 30 dana, počevši od 03.07.2023. godine.

Učesnici u izradi Strategije razvoja su sve općinske službe, Općinsko vijeće Općine Stari Grad Sarajevo, kantonalna ministarstva i organizacije, privredni subjekti, javna komunalna kantonalna preduzeća i druga preduzeća od javnog značaja u oblasti privrede, kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, zatim komore, nevladine organizacije i svi drugi subjekti koji iskažu interes za uključenje u proces izrade i razvijanje partnerstva.

Kroz proces izrade općinskog strateškog dokumenta definisana je i vizija Općine Stari Grad Sarajevo, koja je zasnovana na posebnim karakteristikama i specifičnostima Općine Stari Grad Sarajevo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.