MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković: Spremni smo za razgovore, za ucjene nismo

Ne možemo se pretvarati da su normalne okolnosti da bismo mi trebali kao nešto imenovati, rekao je Konaković

Elmedin Konaković. Fena

H. J. I.

13.7.2023

Sjednica Vijeća ministara BiH održava se danas u Sarajevu. 

Vijeće ministara bez ministra finansija je na aparatima, poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je dodao da oni koji to uslovljavaju drže Vijeće ministara na aparatima.

Navode Košarca da je Vijeće ministara “na aparatima” u izjavi za medije prokomentirao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

"Udar na Ustav BiH"

- Ako je neko/nešto na aparatima, onda je to zbog postupaka političara iz Republike Srpske. U jednoj idiličnoj asmosferi u kojoj Vijeće ministara radi fantastičan posao, odlučili su da u ovom trenutku potegnu pitanja koja su formalno udar na Ustav BiH. Zahvaljući angažmanu visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), taj njihov zakon je stavljen van snage i to je izazvalo probleme. Nikakva imenovanja, kadrovska pitanja koja su sastavni dio našeg dogovora, nisu parcijalni dio našeg dogovora - naveo je Konaković i dodao:

"Ne možemo se pretvarati da su okolnosti normalne"

- Ne možemo se pretvarati da su normalne okolnosti da bismo mi trebali kao nešto imenovati, a, s druge strane, razgovoramo s ljudima koji su rekli da će usvojiti odluke u kojima ne važe i neće moći doći ni SIPA ni Tužilaštvo. Koji to mozak može reći da u takvim okolnostima krucijalno pitanje jeste imenovanje ministra finansija. Ne bi se s tim složio.

Između ostalog, Konaković je prokomentirao i druga aktuelna politička pitanja u našoj zemlji.

- Zakon o Ustavnom sudu se mora donijeti nekada. Sada pod pritiskom da se strane sudije tjeraju, da se uvede etničko glasanje, to bi potvrdilo laži o nama, da smo tu zbog nekih funkcija, to nije slučaj. O državnoj imovini, o Ustavnom sudu i o svemu iz prioriteta smo spremni razgovarati satima. U 14 prioriteta se ne kaže odlazak stranih sudija, nego rješavanje tog pitanja. Spremni smo razgovarati o tome. Imamo spremna neka rješenja za državnu imovinu, možda se nekima neće svidjeti. Mi smo spremni razgovarati, nismo spremni odgovarati na bilo kakve ucjene - istakao je.

Pitanje Ustavnog suda BiH

Dodao je kako je Ustavni sud BiH jedna od najvažnijih stvari.

- Ustavni sud BiH je za nas jedna od najvažniih stvari u BiH, korektor svih loših ponašanja i ne može sa s Ustavom BiH niko igrati. Možemo o njemu razgovarati, dogovarati se i nikada nećemo glasati da bude etnička mogućnost zaustavljanja bilo kakvog pravosudnog ili sudskog procesa. Za razgovore smo spremni, za ucjene nismo - kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH je govorio i o Evropskoj uniji i ključnim prioritetima.

- Okolnost agresije na Ukrajinu je proizvela efekte gdje je EU vratila priču o proširenju u puni kapacitet. U priči o proširenju šansa se pružila Ukrajini, Moldaviji, Zapadnom Balkanu… I to je ono zbog čega mi radimo ubrzane kompromise. Ova prilika neće trajati dugo. To je jedina razlika u odnosu na sve dosadašnje krize. Dosadašnje krize nisu imale taj tunel koji svijetli. Ako budemo svi pametni, osjetit će građani na svojim džepovima poboljšanje života. I u onim trenucima kada ne bismo, mi sjedimo i razgovaramo, kako bismo što prije isproučili ono što lobisti naši traže. Oni kažu da će nas staviti rame uz rame s Ukrajinom, da neće glasati o ubrzanom približavanju EU bez BiH, zapadnog Balkana, ali da moramo nešto dati. To nešto je nešto iz tih 14 prioriteta. Za ultimatume nemamo stvarno snage - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.