UHAPŠEN ZBOG STATUSA

Mirsad Omerović za "Avaz", nakon puštanja iz pritvora: Osjećam se potreseno, 20 godina trpim provokacije

Njega su sinoć odveli kao da je najveći zločinac, rekla nam je njegova supruga Adisa

Omerović: Sad sam kući. Facebook

13.7.2023

Srebreničan Mirsad Omerović pušten je iz pritvora nakon što su ga sinoć uhapsili pripadnici MUP-a RS. On je za portal „Avaza“ ispričao kroz šta je sve prošao posljednjih dana.

Kako je rekao, pojedinci srpske nacionalnosti u Srebrenici 11. jula, na dan obilježavanja genocida nad Bošnjacima, puštali su nacionalističke pjesme.

- Iz revolta, jer sam ja bio u logoru, napisao sam status, jer 20 godina trpim njihove provokacije. To sam napisao što sam napisao i desilo se sinoć privođenje oko 22 sata. Sve je počelo od te objave i to je jedina objava – rekao je Omerović za portal „Avaza“.


Dodao je da zna ko ga je prijavio policiji te da je odmah advokata angažovao iz Tuzle.

- Ja sam pušten iz pritvora. Sad sam kući. Ne znamo šta će dalje biti. U pritvoru sam bio sinoć od 22 sata do danas do 13 sati. Osjećam se potreseno – rekao je Omerović.

Istakao je da mu je u posjetu dolazio i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar te općinska delegacija.


- Očekujemo sada Ćamila Durakovića da dođe. Podrška mi jako puno znači. Baš su me iznenadili – zaključio je Omerović za portal „Avaza“.

Njegova supruga Adisa Omerović izjavila je da su emocije pomiješane.


- Bilo je plača kada je ministar došao. Zatim je došao Mirsad, onda sam bila vesela. Njega su sinoć odveli kao da je najveći zločinac – rekla je kroz suze Adisa za portal „Avaza“.

Dodala je da nije u stanju da razgovara. 

Objava Mirsada Omerovića. Printscreen

Podsjetimo, kolektivna dženaza i ukop u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obavljena je 11. jula ove godine, kada je ukopano 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Taj dan protekao je bez inicidenata. Međutim, tokom noći puštale su se srpske nacionalističke pjesme u dvorištu crkve, ali i u kućama. Jedna od pjesama je bila „Veseli se srpski rode“. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić osudio je ovaj „koncert“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.