UOČI SASTANKA U BRISELU

Košarac poručio: Neću potpisati zajedničku izjavu, Helez ne želi rješenje

Košarac je izjavio da su, za razliku od Heleza, Milorad Dodik i institucije Republike Srpske ponudili rješenja

Staša Košarac. RTRS

H. J. I.

19.7.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac u Briselu je žestoko kritikovao ministra odbrane Zukana Heleza te najavio da neće potpisati zajedničku izjave s EU, jer tekst nije prihvatljiv za entitet RS.

- Zukan Helez, ministar odbrane BiH, nije došao u Brisel da bude dio rješenja - poručio je Košarac, komentarišući jučerašnji istup Heleza, koji je iz Brisela poručio da je EU shvatila da je Milorad Dodik najveći problem u BiH.

"Dodik i institucije RS ponudile rješenja"

Košarac je izjavio da su, za razliku od Heleza, Milorad Dodik i institucije Republike Srpske ponudili rješenja.

- Helez nije došao u Brisel da bude dio rješenja i zapleo se ko pile u kučine. Nije došao da razmotrimo način na koji će se deblokirati procesi u BiH, kako ćemo doći do toga da institucije funkcionišu, kako ćemo riješiti pitanje imenovanja ministra finansija, kako ćemo riješiti problem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nije došao da priča o realizaciji 14 prioriteta. Isključivi motiv mu je širenje laži i neistina u evropskim institucijama, te horski napadi na Milorada Dodika i Republiku Srpsku - poručio je Košarac za RTRS.

On je konstatovao da su "potpuno neprihvatljive insinuacije i optužbe na račun rukovodstva i institucija Republike Srpske."

"Zagrljaj Izetbegovića"

- Sarajevska struktura plasira neargumentovane tvrdnje o Miloradu Dodiku kao glavnom krivcu. To je potpunu nonsens. Moraju izađi iz zagrljaja Izetbegovića, starijeg i mlađeg. Neka se oslobode takvih politika. Milorad Dodik i Republika Srpska su ponudili rješenje. Srpski narod stoji uz politike Milorada Dodika. Mi želimo ustavne pozicije i dosljednu primjenu Dejtona. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Bez Republike Srpske nema rješenja u BiH - rekao je Košarac.

On je rekao da RS podržava EU integracije, a da onaj ko blokira projekte RS i zagovara sankcije, zapravo, podriva EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.