SAVJETNIK CVIJANOVIĆ

Blagojević: Gutereš pod uticajem onih sila kojima ne odgovara istina

Odgovor Gutereša je i zloupotreba vlasti koja mu ne pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija, kaže Blagojević

Blagojević: Ona je upitala da je Gutereš obavijesti da li postoji ili ne postoji relevantna rezolucija. RTRS

A. O. / RTRS

22.7.2023

Milan Blagojević, savjetnik za ustavno-pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, rekao je da je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guteres) pod uticajem onih sila kojima ne odgovara istina o stanju u BiH.

Istakao je da se Gutereš po načinu odgovora na pismo Željke Cvijanović ponio neozbiljno i neodgovorno.

- Odgovor Gutereša je i zloupotreba vlasti koja mu ne pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija. Cvijanović se legalno i legitimno obratila sa jednostavnim pitanjem. Ona je upitala da je Gutereš obavijesti da li postoji ili ne postoji relevantna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika u BiH - kaže Blagojević za RTRS.

Blagojević je rekao da Gutereš na takvo jednostavno pitanje odgovara na nešto za šta nije ni pitan.

- On kaže da Ujedinjene nisu dio Dejtonskog sporazuma i tog „takozvanog“ vijeća za sprovođenje mira. A onda kaže da je vijeće za sprovođenje mira relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika, što je neistina i to teška neistina - navodi Blagojević.

Blagojević ističe da i Gutereš i oni koji su pripremali odgovor znaju da međunarodno pravo kaže nešto drugo.

- U Dejtonskom sporazumu piše da se visoki predstavnik imenuje odgovarajućom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN. Znači jedino je Vijeće sigurnosti UN relevantno tijelo, a ne“ takozvano“ vijeće za sprovođenje mira - pojasnio je Blagojević.

Blagojević je dodao da je vijeće za sprovođenje mira „protivpravno, fantomsko i nepostojeće tijelo“.

- Nigdje nećemo naći u dokumentima da se osniva neko vijeće za sprovođenje mira. Neke države su same sebi dale za pravo da osnuju takvo vijeće da upravljaju BiH, kao da je BiH neka kolonija koja je pod protektoratom - izjavio je Blagojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.