NA AERODROMU SARAJEVO

Uhapšen Nijaz Šahmanović osumnjičen za ratne zločine nad Srbima kod Zvornika

Šahmanović je sinoć uhapšen na Sarajevskom aerodromu, a zbog sumnje da je počinio ratne zločine u periodu od 1992. do 1995. godine

Međunarodni aerodrom Sarajevo. Davor Puklavec / Pixsell

D. R.

3.8.2023

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u srijedu uvečer je, prema prethodno raspisanoj potrazi, uhapšen Nijaz Šahmanović zbog sumnje da je počinio ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Kriminalistička obrada

Šahmanović je jutros pod kontrolom policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji će ga prebaciti do prostorija u Bijeljini nakon čega će nad njim započeti kriminalistička obrada.

Šahmanović je osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom, a njegovo ime nalazi se na spisku uz još više od tri hiljade imena koja su pod sumnjom za činjenje istih krivičnih djela i kojima prijeti eventualno lišavanje slobode. Autor dokumenta koji je objavljen 2002. godine je Dokumentacioni centar RS za istraživanje ratnih zločina.

Odgovoran za zločine

- Šahmanović (Hadž) Nijaz zv. 'Brada', rođen u Vlasenici 04. 06. 1961. god. je zato što je, dana 10. 09. 1992. god., naredio napad i neposredno u njemu učestvovao, na kolonu motornih vozila sa civilima koja se kretala magistralnim putem Šekovići, Zvornik ispod prevoja Crni Vrh, u selu Planica. Prilikom pomenutog napada, na najsvirepiji način, ubijeno je, a zatim spaljeno sedam lica srpske nacionalnosti i uništeno osam motornih vozila. Odgovoran je što je kao pripadnik muslimanskih snaga Srebrenica u ulozi naredbodavca i neposrednog izvršio učestvovao u napadu na šire područje sela Kamenice, opština Zvornik, gdje je zarobljen veći broj pripadnika vojske Republike Srpske, dana 06. 11. 1992. god. koje su, suprotno Međunarodnom pravu o ratnim zarobljenicima, mučili i nečovječno postupali, a zatim ubili, nakon čega su, u namjeri da prikriju počinjene zločine, iste zakopali na više različitih mjesta na lokalitetu Glođanskog brda i okoline sela Kamenice, Zvornik. Nakon oslobađanja Kamenice a i lokaliteta Glođansko brdo, pronađeno je sedam masovnih grobnica u kojima su pronađena tijela 41 pripadnika Vojske RS, a identifikovana su tri lica, dok ostaci tijela osmorice ubijenih i izmasakriranih boraca nije bilo moguće identifikovati - navodi se u dokumentu iz 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.