DRŽAVNI MINISTAR

Košarac o reakciji Ambasade SAD: Znaju oni dobro da politika Dodika čuva i štiti RS

I kada mislite da je američko bahaćenje doseglo vrhunac, demantuju vas novim nivoom drskosti, cinizma i arogancije, rekao je

Staša Košarac. Fena

S. S.

5.8.2023

Američka ambasada svakodnevnim pisanijama jača naše uvjerenje da nije dobronamjerna prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, poručio je na Instagramu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

- Ambasada SAD-a odavno je izašla iz okvira pristojnog diplomatskog ponašanja, pa u stilu lokalnog šerifa uzimaju sebi za pravo da drže lekcije narodnom voljom izabranom predsjedniku i rukovodstvu RS. Znaju dobro da politika predsjednika Dodika čuva i štiti RS. Zato ga i napadaju! I kada mislite da je američko bahaćenje doseglo vrhunac, demantuju vas novim nivoom drskosti, cinizma i arogancije - navodi Košarac.

On navodi da je jučerašnji osvrt Ambasade SAD „jalov pokušaj da opravdaju negativan odnos prema RS i uporno kršenje prava srpskog naroda da na demokratski način, legalno i legitimno, izabere svoje političke predstavnike“.

Podsjećamo, Ambasada SAD je poručila sinoć da je jasno zašto su SAD 31. jula sankcionisale Željku Cvijanovića, Nenada Stevandića, Radovana Viškovića i Miloša Bukejlovića.

- Gospodin Dodik i društvo mogu smišljati bajke i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve nekakve imaginarne antisrpske politike, ali istina je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država sankcionirala te osobe jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne zbog njihove etničke pripadnosti. Tvrdnja da su sankcije antisrpske jer su neki od sankcioniranih Srbi je apsurdna. Zanemaruje se činjenica da je jedan od sankcioniranih pojedinaca Hrvat, a ne Srbin, a ostale pojedince bahato predstavlja kao avatare srpskog naroda. Nisu. Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za nošenje posljedica tih postupaka, kao što su Osman Mehmedagić „Osmica“ i Marinko Čavara. Sjedinjene Američke Države blisko su sarađivale i pomagale ljudima širom Bosne i Hercegovine, uključujući Republiku Srpsku, dugi niz godina, ulažući stotine miliona dolara da podrže njih i njihove težnje da žive u mirnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja pruža njihovoj djeci i njihovim unucima mogućnost da napreduju. Postupci četiri neodgovorna političara ne mijenjaju i neće promijeniti predanost Sjedinjenih Država tim zajedničkim ciljevima - poručili su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.