NAKON UŽASA U GRADAČCU

Sa protesta u Mostaru: Ovdje smo da vrisnemo

Zatražena je i dosljedna primjena zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici

Sa protesta u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Meliha Smajkic

14.8.2023

Brojne Mostarke, ali i Mostarci okupili su se na Španskom trgu povodom trostrukog ubistva u Gradačcu, a kako bi ukazali na problem femicida u društvu i na sve izraženije nasilje nad ženama. Protestni skup je počeo minutom šutnje za Nizamu Hećimovič, ali i sve žrtve genocida i nasilja u porodici.

Okupljeni koji su se u velikom broju odazvali pozivu Inicijative građanki/na Mostara zatražili su od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a od nosioca vlasti u BiH da problemu i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno.

Sa skupa su prema vlastima upućeni zahtjevi, a među kojima su hitna odgovornost svih koji su napravili propuste u prijavama nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

- Zahtijevamo provođenje detaljne istrage u propustima u slučaju genocida i ubistva u Gradačcu, kao i u drugim slučajevima te smjenu svih odgovornih u policijskim pravosudnim tijelima. 

Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole-istaknuto je na skupu.

Također, zatražena je i dosljedna primjena zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ifeta Škoro, predsjednica Inicijative je kazala da je femicid u našoj zemlji stvarnost.

- Mi smo danas ovdje da vrisnemo, kažemo i ukažemo na sve propuste koji su se dešavali i pogodovali da se ovo sve desi. A, ovo se nije smjelo desiti - poručila je Škoro. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.