POLOŽENO CVIJEĆE

Prije 28 godina u padu helikoptera u Vučjim lukama poginuli visoki politički i vojni zvaničnici Okruga Goražde

Helikopter je zakačio krošnje drveća i eksplodirao u šumi samo nekoliko desetina metara od mjesta gdje je trebao sletjeti

Odata počast Goražde - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Alen Bajramovic

22.8.2023

U Goraždu je obilježena 28. godišnjica od pada helikoptera u kojem su, u noći između 21. i 22. avgusta 1995. godine, poginuli visoki politički i vojni zvaničnici tadašnjeg Okruga Goražde.

Prilikom pada helikoptera na lokalitetu Vučje luke, tri kilometra od sela Bare kod Goražda, život su izgubili Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik Ratnog predsjedništva Rogatice, Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije ARBiH, Nemir Šenderović, oficir Generalštaba, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade, i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije ARBiH. Ohranović i Osmanović dobitnici su „Srebrenog štita“, a Hrvo, Sijerčić, Šenderović i Mašić priznanja „Zlatni ljiljan“.

Prilikom slijetanja delegacije koja se iz Zenice i Kaknja vraćala s naoružanjem potrebnim za odsudnu odbranu Goražda helikopter je zakačio krošnje drveća i eksplodirao u šumi samo nekoliko desetina metara od mjesta gdje je trebao sletjeti. Polaganjem cvijeća kraj njihovih nišana u haremu Sinanbegove džamije u Goraždu, tragičnog događaja prisjetili su se članovi porodica, predstavnici kantonalnih vlasti, boračkih udruženja ... Službeni izvještaj o uzrocima pada helikoptera nikada nije objavljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.