BRČKO DISTRIKT

VMBiH - Još 6,5 miliona eura za vodosnadbijevanje u Brčko Distriktu

Europska banka za obnovu i razvoj daje dodatni kredit Bosni i Hercegovini

VMBiH - Još 6,5 milijuna eura za vodoopskrbu u Brčko Distriktu. Fena

FENA

31.8.2023

Vijeće ministara BiH je usvojilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo članove za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o kreditu od 12. travnja 2022. godine (Zeleni gradovi 2-Window II. Vodovod Brčko) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj.

Na ovaj način Europska banka za obnovu i razvoj daje dodatni kredit Bosni i Hercegovini vrijedan 6,5 milijuna eura, koliko je iznosio i prvobitno odobreni kredit, tako da je sada ukupan iznos zaduženja 13 milijuna eura. Kredit je alociran na Brčko distrikt BiH.

Realizacijom projekta bit će osigurani uvjeti za poboljšan rad postojećeg sistema vodosnadbijevanja grada Brčkog i prigradskih naselja, uz stvaranje tehničkih pretpostavki za njegovo dalje širenje.

Uvjeti kredita ostaju isti kao što su definirani osnovnim ugovorom о kreditu, s rokom otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon okončanih pregovora Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt sporazuma s osnovama za njegovo zaključivanje u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.