ULOGA ŠALENBERGA

Austrija će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH

Istaknuti su i značaj bh. dijaspore u Austriji, kao i nastojanje da dijaspora bude značajnije uključena u razvoj odnosa dviju prijateljskih zemalja

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH zahvalila je kolegama iz Austrije za snažnu podršku procesu evropskih integracijama naše zemlje. Fena

FENA

1.9.2023

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Kemalom Ademovićem, razgovarala je danas u Sarajevu s delegacijom Saveznog vijeća Republike Austrije i Parlamentarne skupštine austrijske pokrajine Koruške, koju je predvodila predsjednica Saveznog vijeća Klaudija Arpa (Claudia Arpa).

Tokom razgovora u kome su u ime članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovali delegati u Domu naroda Sredoje Nović i Zdenko Ćosić te poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić – Abazović i Predrag Kožul, konstatovano je da su odnosi BiH i Republike Austrije na izuzetno visokom nivou, što za rezultat ima i veoma značajnu spoljnotrgovinsku razmjenu i ekonomsku saradnju dviju prijateljskih zemalja.

Podrška u procesu evropskih integracija

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH zahvalila je kolegama iz Austrije za snažnu podršku procesu evropskih integracijama naše zemlje, kao i odluku evropskih institucija da Bosni i Hercegovini bude dodijeljen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, posebno je spomenuta uloga austrijskih parlamentaraca i ministra evropskih i vanjskih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga (Alexandera Schallenberga).

Visoki gosti iz Austrije upoznati su i s aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno s naporima koje institucije BiH čine kako bi bio ubrzan evropski put, ispunjeni prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije i do kraja ove godine otvoreni pregovori za članstvo u EU.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH ocijenili su da je usvajanjem paketa reformskih i evropskih zakona učinjen značajan napredak na evropskom putu BiH i izrazili uvjerenje da će takav trend biti nastavljen i u narednim mjesecima. Naglasili su značaj podrške Bosni i Hercegovini u svim institucijama EU i zamolili da prijateljska Austrija nastavi snažnu podršku evropskom putu BiH.

Najavljene saradnje

Ističući da sve značajne političke partije u austrijskom Parlamentu podržavaju članstvo BiH u EU, visoki gosti iz Saveznog vijeća Republike Austrije kazali su kako će na svaki način nastaviti sa snažnom podrškom evropskom putu BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima dodatnog unapređenja ekononomske saradnje, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, naučno-tehnološke razmjene i kulture.

Naglašeno je da je Austrija jedan od najvećih investitora u našu zemlju, posebno u oblasti bankarstva, proizvodnog sektora i malih i srednjih preduzeća. Pozdravljena je i činjenica da BiH ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Austrijom te naglašena potreba za daljnjim unapređenjem ekonomske saradnje dviju zemalja. Ukazano je i na potrebu obnove sporazuma dviju zemalja u oblasti obrazovanja s ciljem da što veći broj studenata iz BiH dobije priliku da pod povoljnim uslovima studira u Austriji.

Uključenje dijaspore

Istaknuti su i značaj bh. dijaspore u Austriji, kao i nastojanje da dijaspora bude značajnije uključena u razvoj odnosa dviju prijateljskih zemalja.

Bilo je riječi i o nastavku dobre međuparlamentarne saradnje. S tim u vezi, predsjednica Saveznog vijeća Republike Austrije uputila je poziv članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH da do kraja ove godine posjete Parlament Austrije, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.