PO ZAHTJEVU TUŽILAŠTVA KS

"Avaz" saznaje: Ibrahimu Hadžibajriću zabranjeno da raspolaže sa svojih 50.942 KM!

Doneseno i rješenje o zabrani raspolaganje transakcijskim sredstvim u ukupnom iznosu od 50.942 KM

Ibrahim Hadžibajrić. FENA

Miralem  Aščić

5.9.2023

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se Ibrahimu Hadžibajriću, sada već bivšem načelniku Općine Stari Grad, koji je uhapšen i pritvoren u akciji "Start", zabrani raspolaganje transakcijskim sredstvima u ukupnom iznosu od 50.942 KM, saznaje portal "Avaza" iz izvora bliskih njegovoj porodici.

Kantonalni sud (broj 09 0 K 042084 23 kpp32) je ovu odluku donio 1. septembra.

Privremena mjera

Kako se navodi, rješenje se donosi u cilju osiguranja imovinske koristi za koje su sumnja da je pribavljena krivičnim djelom. 

 - Određuje se privremena mjera te se nalaže Raiffeisen invest Sarajevo da se osumnjičenom Ibrahimu Hadžibajriću uskrati/zabrani da na osnovu njegovih naloga i/ili naloga trećih lica ovlaštenih za raspolaganje po njegovom udjelu, izvrši otuđenje, opterećenje i raspolaganje transakcijskih sredstava/udjela ukupne vrijednosti 50.694, 02 KM - stoji u rješenu.

Kako se navodi u rješenju, upravljanje transakcijskim sredstvima se povjerava Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

 - Mjera osiguranja će trajati dvije godine od dana donošenja rješenja ili druge odluke Suda.

Sve je urađeno jer je Tužilaštvo KS proširilo istragu protiv Hadžibajrića.

Organizirani kriminal

Podsjetimo, u akciji "Start", osim Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović, uhapšeni su još i Hadžibajrićev sin Seid, Elmedin Karišik, te Mehmed Dedić i Emina Rogo, koji su zatim predati Tužilaštvu BiH.

Rogo i Dedić su nakon mjesec pušteni iz pritvora uz mjere zabrane.

Tužilaštva ih terete za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Ibrahim Hadžibajrić je osumnjičen i za nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Starog Grada, od koje je primio, kako tvrdi Tužilaštvo KS, mito u iznosu od 150.000 KM.

Inače, Hadžibajrića su na Skyu zvali Beg, što je u sudnici pročitao tužilac Darko Soldat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.