DRŽAVNI MINISTAR

Košarac tvrdi: Šmit provocira, on je najveći uzročnik krizne situacije u BiH

Tako nelegalan čovjek u BiH ne može da se obračunava s legalnim predstavnicima, smatra Košarac

Staša Košarac. RTRS

H. J. I.

13.9.2023

Složili smo se i ponovili da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nelegalan, i da ne može donositi bilo kakve političke odluke u BiH - rekao je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, na konferenciji za novinare poslije održanog sastanka s predstavnicima institucija RS, liderima stranaka i srpskim predstavnicima u institucijama BiH. 

- Nemamo kompleks da kažemo da poštujemo Dejton, njegovo slovo i da je jedna od najvažnijih politika održavanje Dejtonskog sporazuma. Primjećuje se modeliranje BiH, a da se ne primjenjuje Dejton. Vidljivo je da to rade Šmit, ambasadori i pojedini politički faktori u BiH - rekao je Košarac.

"Šmit provocira"

Košarac tvrdi da visoki predstavnik Šmit "provocira".

- Složili smo se da je Šmit nelegalan, da provocira i da je najveći uzročnik krizne situacije u BiH. Tako nelegalan čovjek u BiH ne može da se obračunava s legalnim predstavnicima. Implementirat ćemo sve politike institucija RS jer tamo predstavljamo te institucije. Ne predstavljamo sebe, već RS i potpuno smo uvjereni u ispravnost svih odluka koje donose entitetske institucije - istakao je Košarac.

Rad Vijeća ministara

Kada je riječ o radu Vijeća ministara BiH, Košarac je rekao kako se niti jedan zakon neće usvojiti dok se ne usvoji zakon o radu Ustavnog suda.

- Sva kretanja u Vijeću ministara bit će posvećena kontekstu Ustavnog suda. Jako smo opredijeljeni da afirmiramo sve naše politike na nivou BiH. Imamo zajedničko kretanje u tom smjeru. RS se mora uvažavati - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.