MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković nakon sjednice Vijeća ministara: Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo

Konaković je izrazio nadu da će partneri iz RS uvidjeti kakva se prilika pruža u oktobru

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

14.9.2023

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se na press konferenciji nakon današnje sjednice Vijeća ministara.

Konaković je podsjetio da je s partnerima iz RS potpisan dokument u kojem je zakon o sudovima bio dogovoren te da neki novi stav iz RS "nije ništa na što nismo navikli".

Praktični razlozi

Istakao je kako su, između ostalog, zahvaljujući pisanju novinara, uviđeni neki nedostaci u prvom prijedlogu zakona koji predviđa formiranje Višeg suda.

- Imamo i mi svoje primjedbe, pitanje nadležnosti suda, sjedište suda. Složili smo se da bude u bh. entitetu Republika Srpska, ali ne vidimo zašto mora biti u Banjoj Luci, isključivo iz praktičnih razloga. Zašto bi pritvorenici morali biti prebacivani iz Istočnog Sarajeva u Banju Luku - kazao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova je izrazio nadu da će partneri iz RS uvidjeti kakva se prilika pruža u oktobru, kada EU prezentuje paket upućen ka zapadnom Balkanu.

- Nama je jako važna priča o nadležnosti, da se ne spusti ispod nivoa na kojem je trenutno - dodao je Konaković.

Komentirao Šmitovu izjavu

Konaković je komentirao i sinoćnju izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je kazao kako OHR i strane sudije moraju ostati jer postoji opasnost od raspada BiH.

- Ne volim pričati o konfliktu. Priče o konfliktu derogiraju sve ono što radimo. Mi pričamo o BiH kao zemlji šansi, zemlji prilika - kazao je Konaković i dodao da svi dobro znaju šta se u BiH dešava kada se predlažu radikalna rješenja.

Na kraju je komentirao i potvrđivanje optužnice protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, kazavši kako je to je isključivo pravni proces.

- Pozdravljam pravni proces koji treba da osjeti Dodik i ja i svi zvaničnici koji se suprotstavljaju sistemu BiH. Svi mi trebamo da budemo podložni poštivanju Ustava i zemlje BiH - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.