ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković demantovao medije: Spriječili smo i bruku na međunarodnoj sceni

Reakcijom iz MVP i dopisom smo spriječili kršenje Zakona koji dozvoljava strancima boravak u BiH do 90 dana ako su ušli u vrijeme bezviznog režima

Konaković: Podijelio i član Zakona. N. Šaljić / Screenshot

E. Ć.

15.9.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider NiP-a Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama i demantovao navode medija o kršenju Zakona koji dozvoljava strancima boravak u BiH.

- Reakcijom iz MVP i dopisom smo spriječili kršenje Zakona koji dozvoljava strancima boravak u BiH do 90 dana ako su ušli u vrijeme bezviznog režima.

Spriječili smo i bruku na međunarodnoj sceni, to je naš posao. Tekst Klix.ba je potpuno netačan i tendenciozan. Sutra šaljemo demant i tačne informacije - napisao je Konaković.

Član 21. koji je podijelio Konaković. Screenshot

Konaković je podijelio i član 21. - oslobađanje od obaveza pribavljanja vize koji glasi:

(1) Savjet ministara, na prijedlog MIP-a, određuje države čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u BiH (u daljem tekstu: države bezviznog režima), kao i države čiji državljani mogu ući u BiH sa drugim dokumentom osim pasoša. Savjet ministara je nadležan da, na prijedlog M1P-a, oslobodi od pribavljanja vize nosioce posebnih vrsta putnih isprava.

(2) Stranci koji su, u skladu sa ovim zakonom, oslobođeni pribavljanja vize za ulazak na teritoriju BiH imaju pravo na ulazak i boravak u zemlji (u daljem tekstu: bezvizni boravak) ukupno u trajanju do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir perioda od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka, ako drugačije nije određeno međunarodnim ugovorom čija je BiH ugovorna strana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.