KANTONALNI PREMIJER

Uk: Naredne sedmice će biti poznato kako će izgledati Vlada KS

Trojka ima deset ministara i tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje, ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, rekao je

Nihad Uk. BHRT

S. S. / BHRT

19.9.2023

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gostujući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada i na koji će način biti riješeno ovo pitanje.

Naime tri su moguća rješenja, a premijer je objasnio da su ustvari najizgelednija dva, ostvaka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane skupštine.

- Ja već govorim zadnjih sedam dana "u naredna tri dana", evo neću tačno govoriti datum ali ću mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostvku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre - kazao je premijer Uk.

Također je potvrdio da broj ministara koji pripadaju trojki ostaje isti.

- Trojka ima deset ministara i tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanovića, Admela Hodžić i Redžo Lemezan - rekao je.

Naveo je i razlog zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vade ne dolazi u obzir, a to je da ministri iz Stranke za BiH sami neće podnijeti ostavku. Potvrdio je još jednom da postoji opcija njegove ostavke, ali u tom slučaju pada cijela vlada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.